Wall Street sluit voor tweede dag op rij in het rood

In New York zijn de beurzen woensdag voor de tweede dag op rij lager gesloten. Ook in de Verenigde Staten waren beleggers ontzet door de Duitse beslissing om naakt shorten op bepaalde effecten te verbieden. Uitlatingen van de Duitse bondskanselier Angela Merkel over de veiligheid van de euro versomberen bovendien de sfeer.

Brussel (tijd) - In een toespraak tot de Bundestag, het Duitse parlement, zei Merkel dat de euro in gevaar is en dat snelle actie nodig is. Als de euro ten onder gaat, zijn de gevolgen niet te overzien, voor Europa niet en ook voor de rest van de wereld niet. Merkel vond dat de andere Europese landen een voorbeeld kunnen nemen aan het stabiele Duitsland.

Er was ook ongunstig macro-economische nieuws in de VS. In het eerste kwartaal was er een record aantal gedwongen huizenverkopen. Kopers konden hun hypotheeklening niet meer aflossen, veelal omdat ze hun baan verloren.

De indexverliezen werden iets kleiner toen uit de notulen van de vorige Fed-vergadering bleek dat de instelling niet gehaast is om effecten met hypotheekleningen als onderpand snel te verkopen.

De Dow Jones ging 0,6 procent lager de dag uit op 10.444,37 punten. De brede S&P500 verloor 0,5 procent tot 1.115,05 punten en de Nasdaq moest 0,8 procent lager tot 2.298,37 punten.

De vrees dat de crisis in Europa de groei van de wereldeconomie zal vertragen, trof grote concerns als Caterpillar (-2,8%), United Technologies (-1,9%) en Boeing (-2,2%).

De financials gingen wel hoger. Goldman Sachs won 2 procent, Bank of America 2,3 procent en Citigroup 2,1 procent. Het slechte nieuws over gedwongen huizenverkopen woog wel zwaar op Fannie Mae (-4,1%) en Freddie Mac (-5,2%).

Computerproducent Hewlett-Packard maakte dinsdagavond bekend dat de nettowinst in het voorbije kwartaal, het tweede van het boekjaar 2009/2010, met 22 procent is gestegen. De aangepaste winst per aandeel kwam bovendien hoger uit dan verwacht. Het aandeel werd beloond met een winst van 0,45 procent tot 47 dollar.

Een forse daler was American Apparel, een bedrijf dat in 20 landen zowat 280 kledingwinkels uitbaat. American Apparel waarschuwde dat het tegen midden 2010 een convenant met een achtergestelde schuldeiser niet zal kunnen respecteren. Het aandeel kelderde met 40,5 procent tot 1,63 dollar.

KL

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud