Wall Street sluit wispelturige sessie hoger af

(tijd-nieuwslijn) - In New York zijn de belangrijkste aandelenindices vrijdag met een lichte winst geeindigd. De indices schommelden meerdere malen tussen winst en verlies in een poging de tegenvallende werkgelegenheidscijfers over december te verwerken.

Uiteindelijk overheerste volgens handelaren de overweging dat de slechte cijfers betrekking hebben op het afgelopen jaar en dus achter ons liggen. Daarnaast wezen handelaren op de aanhoudende geopolitieke spanningen als oorzaak voor het onrustige koersverloop.

De Dow Jones-index sloot 8,77 punten hoger op 8.784,95, een winst van 0,1%. De index van Amerikaanse blue chips wist daarmee de eerste volle handelsweek van het nieuwe jaar 2,1% hoger af te sluiten. De S&P500 sloot onveranderd op 927,57, en wist daarmee op weekbasis eveneens 2,1% te winnen. De Nasdaq Composite eindigde 9,29 punten (+0,65%) hoger op 1.447,75. De technologiezware index steeg deze week met 4,4%.

De spanningen op het geopolitieke vlak blijven voortduren. Vice-president Dick Cheney stelde een in toespraak dat een confrontatie met Irak een belangrijk element is in de oorlog tegen terrorisme. Volgens Cheney bestaat er het gevaar dat Irak massavernietigingswapens kan leveren aan terroristen en hebben de Verenigde Staten dan ook geen andere keus dan het land te ontwapenen. Daarnaast is de crisis rond Noord-Korea intenser geworden, nu het land heeft aangekondigd uit het nuclaire non-proliferatieverdrag te stappen.

De halfgeleiderwaarden gingen over een breed front hoger. De Philadelphia Semiconductor Index (SOX) sloot 2,4% hoger op 339.07. Advanced Micro Devices (AMD) steeg 7,2% tot USD 7,41. UBS Warburg verhoogde het advies voor AMD van reduce naar hold.

JC Penney eindigde 3% lager op USD 23,85. De retailer maakte bekend de catalogusactiviteiten te herstructureren waarbij 2.000 banen verloren zullen gaan. JC Penney neemt daarvoor een last in de eerste helft van 2003 van circa USD 40 miljoen of 10 dollarcent per aandeel.

Ford Motor ging 2,6% hoger de dag uit op USD 10,50. De automaker maakte bekend voor 2003 te streven naar een winst per aandeel van USD 0,70. De First Call consensus lag tot nu toe op een winst per aandeel van 46 cent, in een range van 15 cent tot 1 dollar. Voor 2002 had Ford al laten weten een winst van 40 cent per aandeel te verwachten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud