Advertentie
Advertentie

Wall Street: spanningen rond Iran drukken stemming

De Dow Jones-index is donderdag met verlies geeindigd. Na een hogere opening zakte de stemming al snel in toen bekend werd dat Iran opnieuw een deadline van het Internationaal Atoomenergie Agentschap heeft gemist om te stoppen met het verrijken van uranium. Daardoor ontstonden er geruchten over een verhoging van de status van het terreuralarm in Amerika.

(betten) Hoewel het Amerikaanse ministerie voor nationale veiligheid liet weten dat het dreigingsniveau onveranderd is gebleven, werd de vrees voor toenemende politieke spanningen tussen Iran en het Westen opnieuw aangewakkerd.

De Dow Jones-index sloot uiteindelijk 0,4% lager op 12.686,02 punten. De breed samengestelde S&P 500-index verloor 0,1% op 1.456,38 punten. Alleen de Nasdaq hield droge voeten. De technologiezware index won 0,3% op 2.524,94 punten.

De tienjarige Amerikaanse T-bond noteerde bij het slot 8/32 lager op 95-29/32, bij een rendement van 4,73%. De euro verloor 0,1% op USD 1,3124. De olieprijs in New York steeg, in reactie op de ontwikkelingen rond Iran en de publicatie van wekelijkse olievoorraden, met 1,5% naar USD 60,95. De benzinevoorraden daalden in de afgelopen week veel sterker dan gedacht.

Binnen de dertig fondsen tellende Dow Jones sloten acht fondsen hoger en verloren er tweeentwintig terrein. Grootste winnaars waren Intel, Exxon Mobil en Verizon, die alledrie 0,4% bij konden schrijven. De verliezers werden aangevoerd door General Motors (-2,1%), Merck (-1,7%) en General Electric (-1,4%).

Sterkere koersbewegingen waren elders op Wall Street te vinden, als gevolg van overnamenieuws in de supermarktsector. Zo liet Whole Foods een stijging zien van 14% tot USD 52,11 en sprong Wild Oats 17,1% hoger tot USD 18,41.

Whole Foods Markets lijft sectorgenoot Wild Oats Markets in en heeft USD 565 miljoen over voor zijn kleinere rivaal. Daarnaast neemt het Amerikaanse supermarktbedrijf, dat zich heeft gespecialiseerd in organische en natuurlijke producten, USD 106 miljoen in schuld over.

Nieuws was er ook van de meer traditionele supermarktketen Safeway. Het op twee na grootste supermarktconcern van de Verenigde Staten boekte over het vierde kwartaal van afgelopen jaar een winststijging van 77% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Desondanks daalde het aandeel met 3,8% naar USD 35,55.

Ook detailhandelsconcern JC Penney opende de boeken. Het Amerikaanse bedrijf zag in het vierde kwartaal van 2006 zijn nettowinst dalen met 13,4% naar USD 477 miljoen. Het was echter de winstverwachting die teleurstelde. JC Penney voorspelt een winst per aandeel van zo'n USD 0,99 in het eerste kwartaal, minder dan waarop analisten rekenden. Het aandeel verloor 3,3%.

In de technologiehoek stonden Cisco Systems (+0,1%) en Apple (+0,3%) in de belangstelling. De twee hebben hun juridische strijd bijgelegd over het gebruik van de merknaam 'iPhone'. Cisco, dat eigenaar is van de naam, had Apple aangeklaagd vanwege schending van het merkrecht. Apple mag de naam 'iPhone' nu toch gebruiken.

Daarnaast richtten beleggers zich op berichten over de nauwlettend in de gaten gehouden huizensector. Toll Brothers liet weten dat het nog te vroeg is om te kunnen zeggen dat er een omslag heeft plaatsgevonden in de kwakkelende markt voor nieuwe huizen.

De luxehuizenbouwer zag zijn winst over het eerste kwartaal sterk dalen. Ook verlaagde het bedrijf zijn winstverwachting voor heel 2006/07. Het aandeel moest 3% inleveren.

Op cijfers van OfficeMax werd beter gereageerd. Het aandeel won 2,5% op USD 54,60. De leverancier van kantoorartikelen en concurrent van Buhrmann boekte in het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst van USD 58 miljoen, tegenover een verlies van USD 43,1 miljoen een jaar eerder.

Voorbeurs werd bekend dat het aantal wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten in de afgelopen week met 27.000 is gedaald naar 332.000. De daling was kleiner dan economen hadden verwacht. Zij gingen ervan uit dat het aantal aanvragen op 325.000 zou zijn uitgekomen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud