Advertentie

Wall Street stevig in het rood door techwaarden en financials

©EPA

In New York vertoefden de aandelenindexen donderdag bijna de hele sessie in het rood. Technologiewaarden hadden last van winstnemingen en telecomaandelen leden onder een adviesverlaging. De financials presteerden verdeeld in afwachting van de publicatie van de resultaten van de ‘stresstests’. Een lauwe reactie op een emissie van staatspapier woog ook op het sentiment.

(tijd) - Beleggers vroegen een hoger dan verwacht rendement op de overheidsobligaties. De flauwe interesse kan slecht nieuws zijn voor de VS, omdat ze dan duurder moeten lenen.

De Dow Jones sloot 1,2 procent in de min op 8.410,09 punten. De brede S&P500-index verloor 1,3 procent tot 907,36 punten. De technologiezware Nasdaq ging 2,4 procent lager tot 1.716,24 punten.

Binnen de Dow kregen zowel industriële bedrijven, banken als technologie- en telecomaandelen rake klappen. De aluminiumgroep Alcoa (-6,2%) was de grootste verliezer.

Het telecomconcern AT&T verzwakte 4,65 procent en sectorgenoot Verizon Communications 2,9 procent. JPMorgan Chase verlaagde zijn advies voor beide aandelen van 'overweight' tot 'neutral'. Het beurshuis is bezorgd over de vertragende abonnementengroei en prijsdruk.

In de technologiesector kwam Symantec, 's werelds grootste maker van beveilingssoftware, met slecht nieuws. Het bedrijf verwacht voor het lopende kwartaal een lagere omzet dan waar analisten op hadden gerekend. Symantec donderde 14,8 procent lager tot 14,99 dollar.

Andere technologiebedrijven werden meegesleurd. Marktpartijen wezen er op dat de technologiesector er sinds begin dit jaar een mooie rit heeft op zitten en nu last heeft van winstnemingen Computerproducent Hewlett-Packard zakte 4,95 procent, chipboer Intel 2,2 procent en softwaregigant Microsoft 2,4 procent.

De financials, die de vorige dagen een ware rally beleefden, presteerden verdeeld in afwachting van de publicatie van de resultaten van de ‘stresstests’. Die informatie was al grotendeels uitgelekt.  'De focus verschuift nu van stresstests naar kapitaalverwatering en winstvermogen bij die financiële instellingen', zei een vermogensbeheerder bij Morgan Asset Management. Bank of America (+6,5%) zette de klim nog steeds verder, maar Citigroup verloor 1,3 procent. JPMorgan Chase zakte 5,3 procent, Morgan Stanley 4,8 procent en Wells Fargo 7,75 procent.

Wal-Mart Stores, 's werelds grootste retailer, realiseerde in april een hoger dan verwachte omzet en zag zijn aandeel 0,8 procent stijgen.

Autobouwer General Motors, die spartelt om te overleven, verloor 3,6 procent na woensdag al 10,3 procent te zijn kwijtgespeeld. In het eerste kwartaal leed GM een nettoverlies van 6 miljard dollar, bijna twee keer zoveel als een jaar eerder. Het verlies was wel minder groot dan analisten hadden gevreesd. Maar GM heeft in de eerste drie maanden van 2009 ook 10,2 miljard dollar uit de kasmiddelen opgebruikt. De groep heeft tot eind mei de tijd om met een levensvatbaar herstructureringsplan te komen, zoniet dreigt Chapter 11.

Voor een 'positieve noot' zorgt Corrections Corporation of America. De Amerikaanse marktleider in gevangenissen maakte beter dan verwachte resultaten bekend, onder meer dankzij de toevoeging van 9.300 nieuwe bedden in het eerste kwartaal en een betere bezettingsgraad in sommige staten. Het aandeel won 19,2 procent.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud