Wall Street stijgt fors

(tijd-nieuwslijn/betten) - In New York zijn de belangrijkste indices dinsdag flink hoger gesloten. Opvallende stijgers waren de verzekeraars, na positief nieuws over het onderzoek van openbaar aanklager Spitzer. De techsector bleef achter bij de brede markt na een kritisch analistenrapport over Qualcomm.

De Dow Jones sloot 1,4% hoger op 9.888,48 punten en de Nasdaq steeg met 0,8% tot 1.928,79 punten. De brede S&P500 kreeg er 1,5% bij tot 1.111,10 punten. De tienjarige Amerikaanse T-bond stond onveranderd op 100/12-32 bij een rendement van 3,95%. De euro daalde met 0,4% tot USD 1,2752. In New York werd voor een vat ruwe olie 1,2% meer betaald op USD 55,17.

Binnen de Dow Jones-index was verzekeraar AIG met een winst van 7% op USD 60,03 veruit de grootste van de 26 stijgers. Het aandeel reageerde op het nieuws dat Openbaar Aanklager Spitzer toch afziet van het vervolgen van branchegenoot Marsh & McLennan. Twee weken gelden beschuldigde Spitzer onder meer Marsh en AIG ervan in strijd met de fraude- en concurrentiewetgeving te handelen door tussenpersonen die klanten doorsturen commissies te betalen.

Spitzer liet toen bovendien in bedekte termen weten niet te willen onderhandelen met het management van Marsh. De verzekeraar ontsloeg gisteravond echter CEO Greenberg, waardoor Spitzer afziet van vervolging. Beleggers hopen dat dat ook voor AIG het geval zal zijn. Het aandeel Marsh ging 9% hoger op USD 28,80.

Andere stijgers na AIG waren Alcoa en Honeywell met winsten van 2,7% en 2,6%. Du Pont was de grootste daler met een verlies van 1,9%. Het bedrijf liet vandaag weten dat de hoge brandstofprijzen een negatieve invloed hebben gehad op de resultaten in het derde kwartaal. SBC Communications verloor 1,1% en Hewlett-Packard eindigde 0,3% lager.

Qualcomm zakte met 5% naar USD 39,09 na een adviesverlaging van Morgan Stanley van equal-weight naar underweight. Volgens de analisten is het aandeel hoog gewaardeerd en zal 2005 een overgangsjaar voor het bedrijf zijn. Volgens hen hoort een daling van de koers van 15 tot 20% tot de mogelijkheden.

Broadcom, toeleverancier aan de telecom- en netwerksector, kondigde aan dat Scott McGregor CEO van de onderneming wordt. McGregor is afkomstig van Philips, waar hij CEO van de halfgeleiderdivisie was. Broadcom eindigde 0,6% lager op USD 25,93.

Sara Lee won 1,6% op USD 22,79. Het bedrijf rapporteerde een winst per aandeel over het fiscale eerste kwartaal die een cent boven consensus lag. Minder goed nieuws was de aankondiging dat de winst in het tweede kwartaal in de range van USD 0,35-0,40 zal uitkomen, waar analisten uitgingen van USD 0,41.

Het aandeel Delta Air Lines profiteerde met een koersvlucht van 26,7% op USD 4,79 van een upgrade naar neutral door analisten van Morgan Stanley. Eerder hadden zij nog een underweight-advies voor het aandeel. Volgens de zakenbank is de kans dat Delta surseance zal aanvragen een stuk kleiner geworden.

Halliburton, aanbieder van diensten aan de olie-industrie, heeft over het derde kwartaal een winst per aandeel uit voortgezette activiteiten behaald van USD 0,42 per aandeel, waar analisten USD 0,36 hadden voorzien. De omzet kwam uit op USD 4,8 miljard, 16% meer dan een jaar eerder, maar 3,3% minder dan in het tweede kwartaal van 2004. Irak droeg USD 1,4 miljard bij aan de omzet en USD 4 miljoen aan het bedrijfsresultaat. Het aandeel reageerde met een winst van 3,7% tot USD 35,62.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud