Advertentie
Advertentie

Wall Street strandt in het zicht van de meet

Foto Bloomberg ©LANDOV/MAXPPP

In New York is de Dow Jones er niet in geslaagd om de comfortabele winsten van eerder op de dag aan te houden. In het laatste handelsuur kwam de vierdaagse winstreeks tot een einde nadat American Express liet weten dat het aantal wanbetalers is toegenomen.

Beurzen hoger van start na G20, OPEC en Bernanke (tijd) - De Europese beurzen zijn wel met mooie winsten aan de nieuwe handelsweek begonnen. De ministers van Financiën G20 beloofden het probleem van de toxische activa aan te pakken. De OPEC besloot ook de productie niet verder te verlagen, om zo de economische groei te ondersteunen.

Bovendien verklaarde Fed-voorzitter Bernanke op de Amerikaanse zender CBS dat een depressie vermeden is. Ben Bernanke maakt zich sterk dat hij er in zal slagen de financiële markten te stabiliseren en zo de basis voor een economisch herstel, 'te beginnen in 2010' te leggen. De Fed-voorzitter meent ook dat de VS er in geslaagd zijn het spookbeeld van een nieuwe Grote Depressie af te wenden. Dat zegt Bernanke in een uitzonderlijk interview op de Amerikaanse televisie.

Als klap op de vuurpijl liet de Britse bank Barclays weten dat het een 'sterk' jaarbegin heeft gehad. Vooral de bekendmaking van Barclays lokte de kopers uit hun tent. Het nieuws sloot aan bij de berichten over het Amerikaanse Citigroup van vorige week dat 2009 goed gestart is. Daardoor heerst op de markt een hernieuwd optimisme over de financiële aandelen, die de voorbije maanden zware klappen moesten incasseren. De bankensector was maandag dan ook met voorsprong de best presterende binnen de brede Stoxx600-index.

Vooral de financials geven het goede voorbeeld, nadat vorige week drie Amerikaanse grootbanken lieten weten dat ze in januari en februari winstgevend waren.

De Stoxx50 sloot met een winst van 3,1 procent tot 1784,78 punten. De EuroStoxx50 ging 3,3 procent hoger tot 2.033,72 punten. Alle nationale indices boekten een forse vooruitgang: van +1,9 procent in Amsterdam tot +3,2 procent in Parijs.

De Bel20 sloot 2,8 procent hoger. Ook in Brussel deden de financiële waarden het erg goed, met winsten van meer dan 10 procent voor Dexia en KBC.

De meeste financials konden hun winsten behouden, maar slaagden er niet in de Dow Jones, die lang op ruim 1 procent winst noteerde uit het rood te houden. De Dow sloot uiteindelijk 0,1 procent lager op 7.216,97 punten. De S&P500 verloor 0,4 procent tot 753,89 punten. De Nasdaq noteerde de hele dag in het rood en verloor bij de slotbel 1,9 procent tot 1.404,02 punten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud