Advertentie

Wall Street surft mee op golf van optimisme

De indices in New York sloten fors in de plus, ook al kreeg de belegger nog maar eens een slecht macrocijfer voor de kiezen. Het akkoord van de 20 in Londen en positieve uitspraken van minister van Financiën Timothy Geithner verdreven de wolken van voor de zon.

eet surft mee op golf van optimisme (update) Wall Street volgt Europese beurzen hoge

Bovendien zijn de fabrieksorders in de Verenigde Staten in februari conform de verwachtingen gestegen (+1,8%). De orders van januari werden evenwel bijgesteld van -1,9 procent naar -3,5 procent.

Beleggers hebben er alle vertrouwen in dat het alleen nog maar beter zal gaan. Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering is in de week eindigend op 28 maart nochtans harder gestegen dan verwacht. Het aantal aanvragen nam met 12.000 toe, terwijl economen rekenden met een stijging van 3.000 aanvragen.

De markt schoof dit cijfer vol overtuiging aan de kant. ‘Het recente pessimisme was overdreven, er zijn tekens aan de wand dat deze rally nog enkele weken kan aanhouden’, zei een analist. De Dow Jones en de S&P500 wonnen circa 2,8 procent, terwijl de Nasdaq voorop liep met een winst van 3,3 procent.

De bankwaarden deden het andermaal goed. De Amerikaanse Financial Accounting Standards Board (FSAB) heeft gisteren een voorstel goedgekeurd om de fair-value boekhoudregels te versoepelen. Door de veranderingen aan de mark-to-marketregel, die banken verplicht elk kwartaal bepaalde activa aan de marktprijs in de boeken op te nemen, krijgen bedrijven nu meer ruimte om zelf de waarde van die activa te beoordelen. Wells Fargo voerde het peloton aan, met een winst van 5,9 procent, terwijl Citigroup en Bank of America respectievelijk 2,2 en 2,7 procent wonnen.

Dow Chemical was eveneens in goeden doen (+12,8%). De chemiereus heeft 1,7 miljard dollar cash verdiend aan de verkoop van Morton Salt aan K+S, Europa’s grootste zoutproducent. Dow zal het geld gebruiken om de overname van Rohm & Haas te financieren.

Monsanto (-0,4%) bleef aan de kant. De zadenproducent kwam nochtans met beter dan verwachte cijfers op de proppen. Dat Monsanto de verwachtingen voor 2009 niet optrekt, werd evenwel niet in dank afgenomen.

 

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud