Wall Street: techs en financials trekken indices fors lager

(tijd-nieuwslijn/betten) - Onder druk van technologie-aandelen en de financiele waarden heeft Wall Street de maandag lager afgesloten. Volgens handelaren was het 'another August-monday', daarmee verwijzend naar de lage volumes. Kopers waren schaars, net als richtinggevend nieuw. Daarom klampte men zich maar vast aan de ISM Non-Manufacturing Index over de maand juli, die onder verwachting uitkwam.

De index kwam uit op 53,1, tegen een verwachting van 58,2. Vorige week drukte de ISM manufacturing-index ook al de stemming. Net als in Europa was men nog niet uitgesproken over de 'double-dip theorie'. Met name de financials plukten daarvan de wrange vruchten. Volumes bereikten de laagste niveaus van de afgelopen weken. Het aantal dalers ten opzichte van het aantal stijgers was 10:1.

De Dow Jones-index sloot 269,50 punten lager op 8.043,63, een verlies van 3,2%. De brede S&P daalde 29,64 punten (3,4%) tot 834,60 en de Nasdaq verloor 41,91 punten (3,4%) tot 1.206,01. De tienjarige Amerikaanse T-bond won 20/32 op 105-05/32 bij een yield van 4,21%. De euro verloor ten opzichte van de Amerikaanse dollar op USD 0,9813.

Van de 30 Dow-fondsen sloot alleen Philip Morris (+4,9%) hoger. Het aandeel profiteerde van een uitspraak van het Californische Hooggerechtshof. Het rechtscollege bepaalde dat tabaksproducenten gedurende de periode 1988-1998 niet aansprakelijk kunnen worden gesteld door rokers voor schade aan de gezondheid. De overige 29 aandelen gingen lager. AT&T was met een min van 9,3% de grootste daler voor American Express (-8,3%) en Citigroup (-7,1%) op USD 28,69.

Lehman Brothers meldde dat het een wijziging heeft doorgevoerd in de manier waarop het adviezen uitbrengt. Voor JP Morgan en Citigroup heeft dat tot gevolg dat het advies niet langer luidt 'strong buy' maar 'equal rating'. Omdat ook de winst per aandeel-taxaties werden verlaagd, wordt de stap toch ook gezien als een adviesverlaging voor beide aandelen. Aanhoudende economische problemen in Latijns-Amnerika zorgden voor verdere druk op de financials. JP Morgan leverde 6% in op USD 22,42.

Volumes Cisco waren uitzonderlijk laag. Handelaren zeggen hun kruit droog te houden tot de publicatie van vierdekwartaalcijfers van Cisco, dat als een belangrijke richtinggever wordt gezien. Analisten verwachten dat het bedrijf een winst per aandeel van USD 0,12 heeft gerealiseerd. Handelaren hebben het over de 'beer' die boven de markt hangt. In aanloop naar de publicatie, dinsdag nabeurs, sloot het aandeel maandag 4,35% lager op USD 11,37.

Procter & Gamble verloor 2,8% op USD 87,26 ondanks kwartaalcijfers die boven verwachting lagen. Het concern meldde voorbeurs over het vierde kwartaal van 2001/02 een winst per aandeel uit normale bedrijfsuitoefening van USD 0,77, waar analisten gemiddeld een winst van USD 0,75 hadden verwacht. Voor het eerste kwartaal van 2002/03 verwacht Procter & Gamble een volumestijging van 8-10%. Exclusief acquisities en desinvesteringen zal de toename in de 'mid single digits' uitkomen.

Advanced Micro Devices (AMD) was een uitzondering in de technologie-sector, waar de stemming pessimistisch was. Het aandeel steeg 3,6% tot USD 7,57 nadat het toonaangevende beleggersblad Barron's dit weekeinde had geschreven dat de volgende generatie microprocessoren van AMD het bedrijf een impuls kan geven.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud