Wall Street toch licht hoger de dag uit

In New York zijn de belangrijkste aandelenindices dinsdag licht hoger gesloten. Wall Street ging als gevolg van een verlaging van de winst- en omzetverwachting van Lucent Technologies en een tegenvallende omzet van Alcoa lager van start. In het laatste uur van de handel werd echter de weg omhoog ingeslagen.

(tijd) Speculatie op goede kwartaalresultaten van bedrijven als PepsiCo en General Electric, die later deze week worden gepubliceerd, zorgde volgens handelaren voor de opleving. De bomaanslagen in India hadden volgens de handelaren geen invloed op de Amerikaanse markten.

De Dow Jones-index eindigde 0,3% hoger op 11.134,77 punten. De S&P 500-index won 0,4% op 1.272,52 punten en de technologiezware Nasdaq Composite steeg met 0,6% tot 2.128,86 punten.

De euro won licht terrein ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De Europese munt steeg met 0,35% tot USD 1,2770. De olieprijs steeg in New York in de reguliere handel met 0,75% tot USD 74,16. De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad verklaarde dat Iran niet zal toegeven aan de druk van het Westen om zijn nucleair programma te veranderen.

De tienjarige Amerikaanse T-bond noteerde 5/32 hoger op 93-5/32, bij een rendement van 5,10%. Er stonden geen belangrijke macro-economische cijfers op het programma.

De Dow kende zeventien stijgers en dertien dalers. Grootste winnaar was chipmaker Intel met een winst van 2,7% op USD 18,67. Hewlett-Packard volgde met een winst van 1,9% en McDonald's was de derde stijger met een plus van 1,8%.

Alcoa was veruit de grootste daler met een verlies van 4,9% op USD 31,78. Het aluminiumconcern rapporteerde over het tweede kwartaal een winst per aandeel uit voortgezette activiteiten van USD 0,86, conform de verwachting van analisten. De omzet van USD 7,96 miljard kwam licht onder de verwachting uit van USD 8,01 miljard.

Andere sterke dalers waren Home Depot (-1,8%), Microsoft (-1,7%) en Pfizer (-1,6%).

Lucent Technologies verloor 6,4% tot USD 2,19. De maker van telecomapparatuur, die voor USD 13,45 miljard wordt overgenomen door het Franse Alcatel, liet weten dat de omzet in het fiscale derde kwartaal is uitgekomen op USD 2,04 miljard. Dat is USD 300 miljoen minder dan de USD 2,34 miljard die analisten hadden verwacht en 13% minder dan de omzet in dezelfde periode een jaar eerder. Lucent wijt de daling aan zwakke verkopen in de Verenigde Staten en Canada.

Lucent verwacht dat de winst per aandeel over het derde kwartaal zal uitkomen op USD 0,02, ofwel de helft minder dan de door Thomson First Call geraadpleegde analisten hadden verwacht. In dezelfde periode een jaar eerder werd nog een winst per aandeel van USD 0,07 gerapporteerd.

Het aandeel LG.Philips LCD sloot in de VS 2,8% hoger op USD 16,78. De grootste producent van LCD-schermen ter wereld en voor 32,9% in handen van Philips heeft in het tweede kwartaal van 2006 het grootste verlies geleden sinds het bedrijf twee jaar geleden naar de beurs ging. Het verlies kwam niet onverwacht, het bedrijf waarschuwde vorige maand al voor lager dan verwachte resultaten.

LG.Philips LCD, dat onder meer schermen voor Apple en Dell produceert, had in het afgelopen kwartaal last van een tegenvallende vraag naar LCD-schermen waardoor de voorraden zijn opgelopen en de prijsdruk is toegenomen.

Genentech steeg in aanloop naar de publicatie van de kwartaalcijfers met 0,4% tot USD 84,06. Het op een na grootste biotechnologiebedrijf ter wereld rapporteerde na het luiden van de slotbel een winst per aandeel over het tweede kwartaal van USD 0,56 op een omzet van USD 2,2 miljard. Wall Street-analisten gingen uit van een winst per aandeel van USD 0,47 op een omzet van USD 2,1 miljard.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud