Wall Street verdeeld na terugval olieprijs

De toonaangevende aandelenindices in New York zijn maandag verdeeld gesloten. Alleen de Nasdaq hield stand. Verliezen uit de ochtend werden aanvankelijk weggewerkt, na een forse terugval van de olieprijzen, maar de Dow en de S&P kwamen uiteindelijk niet los van hun slotstand van vrijdag.

(tijd) Op de olietermijnmarkten in New York werd USD 58,36 betaald per vat ruwe olie, een daling van 3,9%. De olieprijs gleedt weg, nadat de verwachtingen omtrent de olievoorraden positiever werden.

De Dow Jones zette een slotstand neer van 12.086,50 punten, een verlies van 0,03%. Het lukte de Dow niet om de opgaande lijn van vorige week weer op te pakken.

Bijna twee weken geleden ging de Dow door de 12.000 punten om afgelopen donderdag een voorlopig hoogste slotstand van 12.163,66 punten te bereiken. Vrijdag werd die trend al doorbroken, na tegenvallende groeicijfers.

De breed samengestelde S&P 500-index mocht maandag 0,04% bijschrijven tot 1.377,93 punten. De technologiezware Nasdaq Composite pakte 0,56% tot 2.363,77.

De euro noteerde 0,1% lager op USD 1,2729. De tienjarige Amerikaanse staatslening liep met 2/32 op tot 96-9/32, bij een yield van 4,66%.

Grootste verliezer in de Dow Jones was Verizon (-3,1%), dat niet kon overtuigen met zijn kwartaalrapportage. Het bedrijf, na de overname van MCI (het voormalige Worldcom) de grootste mobiele operator in de Verenigde Staten, zag zijn winst over het afgelopen kwartaal net iets boven verwachting uitkomen.

Ook Wal-Mart (-2,4%) moest het ontgelden. Afgelopen weekeinde maakte 's werelds grootste detailhandelaar bekend dat de identieke omzet in de maand oktober met slechts 0,5% was toegenomen. Wal-Mart was ervan uitgegaan dat de omzet van de winkels, die langer dan een jaar open zijn, met 2-4% zou groeien.

Wal-Mart wees erop dat met name de tegenvallende verkopen van dameskleding de omzet drukten. Daarnaast lijkt het erop alsof de consument nog niets extra's te besteden heeft, ondanks de dalende benzineprijzen. De omzettoename over oktober was de laagste in zes jaar.

De Dow Jones telde veertien stijgers, vijftien dalers en een onveranderd fonds. General Motors (+1,8%), Hewlett-Packard (+1,2%) en McDonald's (+1,1%) waren de grootste stijgers. Naast Verizon en Wal Mart was ook Merck (-1,0%) onderin te vinden.

Het S&P-fonds Yahoo! (+2,4%) stond in de belangstelling na een positief rapport van Merrill Lynch. Het effectenhuis verhoogde het advies van neutral naar buy. Volgens Merill Lynch biedt het aandeel een goed moment om in te stappen, zo vlak voor het traditioneel sterke vakantieseizoen.

Wellicht de grootste stijger op Wall Street was American Power Conversion (+26,35%). De wereldleider op het gebied van beveiligde energie wordt overgenomen door het Franse elektronicaconcern Schneider Electric. De Fransen betalen daarvoor zo'n USD 6,1 miljard.

Een half uur voor de start van de handel kreeg de markt nog wat macro-economische data te verwerken. Zo werden de inkomens en bestedingen over de maand september bekendgemaakt. Het persoonlijk inkomen steeg sneller dan verwacht. De groei van de bestedingen bleef achter bij de verwachtingen van economen.

Daarnaast werd de zogeheten Core PCE Deflator bekendgemaakt. Deze prijzencomponent in de consumentenbestedingen is in de maand september licht teruggelopen ten opzichte van een maand eerder. De groei van 2,4% op jaarbasis was in lijn met de verwachting van economen.

De Deflator verschilt van de 'gewone' consumentenprijzen, die slechts gebaseerd zijn op de detailhandelsverkopen. De Core PCE Deflator wordt door de Amerikaanse Federal Reserve gebruikt als ijkpunt voor het rentebeleid.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud