Advertentie
Advertentie

Wall Street verheugd na besluiten Federal Reserve

Foto Photonews ©Photo News

De aandelenbeurzen op Wall Street reageeren erg positief op de beslissing van de Amerikaanse centrale bank om voor 300 miljard staatsobligaties te kopen. De Dow Jones spurtte in een eerste reactie meer dan 2 procent hoger, bij de slotbel schoot daarvan nog iets meer dan de helft over.

(tijd) - De Dow Jones ging de dag uit met 1,2 procent winst tot 7.486,58 punten. De brede S&P500 deed er 2,1 procent bij tot 794,35 punten en de technologiebeurs Nasdaq steeg 2 procent tot 1.491,22 punten. De markt reageerde verheugd op de beslissing van de Amerikaanse centrale bank om 300 miljard dollar extra in de economie te pompen. Die beslissing kwam als een verrassing, de beurzen stonden in de aanloop naar de Fed-besluiten nog duidelijk in het rood.

De financials profiteerde van de beslissing van de Fed om meer hypotheekgerelateerde effecten, bron van veel kwaad bij de banken de voorbije maanden, op te kopen. Binnen de Dow Jones ging Citigroup andermaal op kop. Het aandeel steeg al negen dagen op rij en koerste in al die sessies samen meer dan 150 procent hoger. Woensdag kwam er 22,7 procent bij tot 3,08 dollar. Bank of America deed niet onder met een winst van 22,3 procent tot 7,67 dollar. Het andere financiële zwaargewicht van de index, JPMorgan Chase, deed er 7,8 procent bij tot 27,11 dollar.

De euro maakte woensdag de grootste tussentijdse koersklim tegenover de dollar sinds de invoering van de eenheidsmunt in 1999. De euro steeg met 3,6 procent tot 1,3498 dollar. Tegenover de Japanse yen verloor de dollar 2,4 procent. Op de obligatiemarkten schoot de prijs voor staatspapier te hoogte in.

EUROPA

De Europese beurzen stonden de hele voormiddag op winst, maar de indices kozen in de namiddag de weg omlaag. Aangevoerd door het Italiaanse UniCredit wist de Eurostoxx50 toch nog uit de rode cijfers te klimmen. Resultaat: een verdeeld slot. Tegenvallende werkloosheidscijfers uit het Verenigd Koninkrijk gooiden roet in het eten. In Brussel hield de Bel20 het verlies al bij al beperkt dankzij het bankentrio KBC, Fortis en Dexia. De vergadering van de Federal Reserve hield heel wat beleggers vandaag aan de zijlijn.

Eerder op de dag wonnen de Europese indices nog 1 à 2 procent. De winsten begonnen echter weg te smelten, nadat de Britse werkloosheidscijfers werden bekendgemaakt. Het aantal werklozen is voor het eerst in twaalf jaar boven de 2 miljoen uitgekomen. De werkloosheid steeg in februari aan het hoogste tempo sinds 1971.

Bovendien schreef Capital Magazine dinsdag dat de winst van Volkswagen waarschijnlijk met 90 procent zal afnemen. Het magazine baseert zich op een intern document. Volkswagen weigert commentaar te geven op het nieuws. De autosector gaat in ieder geval lager onder impuls van het nieuws. Ook de grondstoffenwaarden staan onder druk.

BRUSSEL

In Brussel duurde het een kwartier eer de stand van de Bel20 bekend was. Dat was te wijten aan de trage koersvorming voor Telenet. De Bel20 sloot uiteindelijk 0,2 procent lager. De financiële waarden doen het goed, in lijn met hun Europese collega's. Het verlies van AB InBev trekt de Bel20 echter kopje-onder. Nadat gisteren al bleek dat de Amerikaanse biermarkt onder druk staat, werden vandaag ook dalende bierverkopen in het Verenigd Koninkrijk bekend gemaakt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud