Wall Street verliest door zorgen over economie

De aandelenindices op Wall Street zijn woensdag lager de dag uitgegaan. Hoewel het resultatenseizoen sterk van start is gegaan en er ook weer fusienieuws te melden was, werd de stemming gedrukt door zorgen over de Amerikaanse economie en inflatie.

(betten) Uit een door de Los Angeles Times gehouden enquete bleek namelijk dat 60% van de ondervraagden ervan uitgaat dat de Amerikaanse economie in het komende jaar in een recessie zal belanden. Daarnaast viel woensdag uit de notulen van de vorige vergadering van het Amerikaanse stelsel van centrale banken op te maken dat de Federal Reserve bezorgd blijft over de inflatierisico's.

Volgens de Federal Reserve kan een hogere rente nodig blijken om de inflatie in de Verenigde Staten te beteugelen. Eerder liet de centrale bank nog weten het instrument van een renteverlaging bij de hand houden, om de economische groei eventueel te kunnen stimuleren.

De Dow Jones eindigde 0,7% lager op 12.484,62 punten. De Nasdaq verloor 0,7% tot 2.459,31 punten en de S&P 500 werd eveneens met 0,7% teruggezet, tot 1.438,87 punten. De tienjarige Amerikaanse T-bond noteerde aan het einde van de handel 2/32 lager op 96-1/32, bij een rendement van 4,72%.

De euro bewoog nauwelijks ten opzichte van de dollar en noteerde op USD 1,3429. De olieprijs steeg licht, na de publicatie van de wekelijke olievoorraden. De voorraden ruwe olie bleken de afgelopen week minder sterk gestegen dan verwacht. Verder viel de forse daling van de voorraden benzine op.

De Dow Jones telde uiteindelijk zes stijgers, de rest werd minder waard. Alcoa was de grootste stijger met een winst van 0,5% op USD 35,08. Het aandeel profiteerde van de kwartaalcijfers die het aluminiumconcern dinsdag nabeurs publiceerde. De resultaten waren sterker dan verwacht. Alcoa is tot dusver het best presterende aandeel binnen de Dow Jones dit jaar.

Aan de andere kant was General Motors de grootste daler met een verlies van bijna 2%. Ook Citigroup behoorde met een min van 1,2% tot de grotere dalers binnen de Dow. Het financiele concern liet weten ongeveer 17.000 banen te gaan schrappen om kosten te besparen.

De herstructurering moet, in combinatie met eerder aangekondigde IT-besparingen, dit jaar nog een kostenbesparing opleveren van circa USD 2,1 miljard. Voor 2008 becijfert Citigroup de besparingen op USD 3,7 miljard en voor 2009 op USD 4,6 miljard.

De bank neemt een reorganisatielast van USD 1,38 miljard voor belasting in het eerste kwartaal van 2007. Vooral hierdoor stond het aandeel onder druk. Na belasting bedraagt de last USD 871 miljoen. In de rest van het jaar worden nog extra lasten genomen, die bij elkaar opgeteld uit zullen komen op zo'n USD 200 miljoen voor belastingen.

Fusienieuws is er in de beurzensector. Diverse media melden dat Nasdaq Stock Market gesprekken voert over een acquisitie van de Philadelphia Stock Exchange. Nasdaq zou zich op deze manier willen versterken op het gebied van optiehandel. De beurs van Philadelphia is de op twee na grootste optiebeurs van de Verenigde Staten.

Verder schrijft de Wall Street Journal dat de top van DaimlerChrysler deze week praat met geinteresseerden in Chrysler Group. Kirk Kerkorian zou niet uitgenodigd zijn voor een gesprek. Deze investeerder deed vorige week nog een bod van USD 4,5 miljard op de Amerikaanse Chrysler-divisie van DaimlerChrysler.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud