Wall Street volgt Europese beurzen hoger

©AFP

In New York eindigden de indexen de dag zoals ze hem begonnen waren: hoger. Een resem macro-economische cijfers, gecombineerd met goede resultaten van ExxonMobil, ondersteunden het sentiment.

(tijd) - De Europese beurzen kenden een goeie dag na een onverwacht sterke ISM-indicator in de VS. Die meet het vertrouwen van de aankoopdirecteurs in de industriële sector.

De Brusselse Bel20 is de maand februari met ruime winst begonnen. De start was aarzelend, maar de positieve macro-cijfers trokken beleggers tegen de slotbel over de streep. De Bel20 sloot 1,3 procent hoger op 2.537,1 punten. De index telde slechts twee dalers: Delhaize en Mobistar.

Aandelen in Brussel:

  • De financials KBC en Fortis wonnen beide ruim vier procent, zonder noemenswaardig bedrijfsnieuws. Ook elders in Europa noteerden bank- en verzekeringswaarden met winsten. 
  • Bekaert koopt twee staalkoordfabrieken van Bridgestone. Ondernemingswaarde 70 miljoen euro. KBC Securities verhoogt het koersdoel met 20 procent tot 120 euro. 'Winstgroei in emerging markets en herstelpotentieel in het Westen', klinkt het.
  • UCB verlaat de Amerikaanse markt voor eerstelijnsgezondheidszorg in de VS. Dat leidt tot een eenmalige kost van 70 miljoen euro. De vrijgekomen middelen gaat UCB investeringen in de commercialisering van nieuwe producten Cimzia, Vimpat en Neupro.Al bij al een goede zet, vinden analisten.
  • Colruyt heeft in de laatste drie maanden van 2009 een omzetgroei van 8,1 procent gehaald. Dat is in lijn met de verwachtingen. De groei leverde de groep een hoger marktaandeel op. 'Colruyt is goed op weg zijn guidance voor 2009/2010 te overtreffen. Maar dat is al in de aandelenkoers verrekend', klinkt het bij Bank Degroof. Bij KBC Securities merkt men op dat de brutomarge onder 'enige druk' komt. Dat is deels te wijten aan de agressievere prijzenpolitiek van Delhaize. 'Lack of share triggers', stelt KBC Securities. 

Aandelen in Europa:

  • Ryanair verhoogt zijn winstverwachtingen.

Aandelen in New York

  • Oliemaatschappij ExxonMobil wint na de publicatie van beter dan verwachte resultaten. Chevron profiteert mee.
  • Amazon donderde omlaag na het bericht het ‘capituleert’ in een dispuut met Macmillan. Die uitgeverij eiste een hogere prijs dan de 9,99 dollar voor de boeken die Amazon aanbiedt op zijn e-reader Kindle.

Macro-economisch nieuws:

De Amerikaanse consumentenuitgaven zijn in december voor de derde maand op rij gestegen. Het gezinsinkomen steeg met 0,4 procent, 0,1 procentpunt hoger dan verwacht.

Ook de ISM-index geeft aanleiding tot tevredenheid. De Amerikaanse inkoopmanagersindex voor de industriële productie steeg in januari tot 58,4, waar economen vooraf rekening hielden met 'slechts' 55,3 punten. 

Een index van aankoopdirecteuren, samengesteld door HSBC en Markit Economics, kwam in januari uit op 57,4. Een cijfer boven 50 wijst op een groei van de industriële productie in China. Het betreft in januari de op één na snelste groei sinds 2008. Dat klinkt goed maar de keerzijde van de medaille is dat dat inflatie met zich meebrengt, zoals blijkt uit een andere index.

Economen zien die gegevens als signalen dat de centrale bank zal ingrijpen. Ze rekenen op een renteverhoging in juni. Eerder dit jaar werd de Chinese banken al gevraagd de kredietverlening af te bouwen om een oververhitting van de economie te voorkomen. De beurzen zullen lager blijven gaan door de bezorgdheid over renteverhogingen', zegt een handelaar.

In Azië zakten de meesten indices al door vrees voor een verdere verstrakking van het monetair beleid in China. De Shanghai-index verloor bijna 2 procent.

De steile val van de euro lijkt eventjes gestopt vandaag. Een euro is nu nog zo'n 1,39 dollar waard. De schuldprobelemen van Griekenland maar ook Portugal en Spanje zetten de euro al een tijdje onder druk.

JDS

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud