Wall Street: wisselvallige sessie eindigt gemengd

In New York zijn de toonaangevende aandelenindexen dinsdag gemengd geëindigd na een erg wisselvallige sessie. Na de tegenvallende kwartaalcijfers van Alcoa speelde de vrees voor een slecht resultatenseizoen volop. De financials boden echter tegengewicht door hoop op nieuwe staatssteun.

(tijd) - De Dow Jones eindigde 0,3 procent lager op 8.448,56 punten. De brede S&P500 ging 0,2 procent vooruit tot 871,75 punten, terwijl de Nasdaq Compositie 0,5 procent hoger sloot op 1.546,46 punten.

De aluminiumgroep Alcoa gaf maandag de aftrap van het resultatenseizoen en dat was zeker geen voltreffer. In het vierde kwartaal leed Alcoa een nettoverlies van 1,19 miljard dollar of 1,49 dollar per aandeel. De aluminiumproducent had niet alleen te lijden onder fors lager metaalprijzen en een zwakkte vraag, maar nam ook voor 920 miljoen dollar herstructurerings- en andere lasten. Het aandeel verloor 5,1 procent tot 9,55 dollar.

Andere industriële waarden moesten het eveneens ontgelden. Een van de grootste verliezers in de Dow Jones was General Electric. De veelzijdige engineeringgroep, producent van zowel gloeilampen, vliegtuigmotoren als medische apparatuur, zakte 5,6 procent tot 14,94 dollar. Analisten denken dat de resultaten van General Electric aan de onderkant van de eigen verwachting zullen uitkomen. Vliegtuigbouwer Boeing verzwakte 2,9 procent.

Ben Bernanke, voorzitter van de Federal Reserve, zei in een toespraak in Londen dat er meer maatregelen nodig zijn om de banken te stabiliseren. Daarmee blies hij het idee van de overname van toxische producten door de overheid nieuw leven in. Beleggers reageerden positief en stuurden Citigroup 5,4 procent hoger en JPMorgan Chase 5,8 procent.

Het zijn belangrijke dagen voor de Amerikaanse autobouwers. Op het autosalon van Detroit moeten General Motors, Ford en Chrysler het vertrouwen trachten te herstellen en vooral kopers warm maken voor hun producten. Volgens GM-topman Troy Clarke zou de groep in de VS maar vier van de huidige acht merken behouden. Beleggers waren er duidelijk niet gerust op: General Motors stuurden ze 3,1 procent lager en Ford Motor kreeg een knauw van 6,1 procent.

Volgens The Wall Street Journal wordt Carol Bartz de nieuwe ceo van Yahoo!. Bartz komt over van het softwarebedrijf Autodesk en moet Yahoo! in rustiger vaarwater loodsen. Yahoo! zakte 1 procent.


Koen Lambrecht

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud