Wall Street zakt fors weg in slotminuten

©EPA

De beurzen in New York zijn in de slotminuten fors weggezakt, in navolging van Europa. De Bel20 sloot 1,3 procent lager. De andere Europese aandelenmarkten presteerden slechter met verliezen van 2 tot ruim 3 procent. Het aandeel Dexia stond maandag zwaar onder druk nadat JPMorgan zijn koersdoel verlaagde tot 3,20 euro. In een opmerkelijke slotfase wist het aandeel het verlies niettemin te beperken tot 6,8 procent.

(tijd) - Op Wall Street zijn de beurzen na een zeer volatiele handelssessie fors lager geëindigd. Na enkele uren handel stond Wall Street nochtans licht positief. De positieve koersen bleven echter niet lang op de tellers staan. Vooral aluminiumgigant Alcoa zakte zwaar weg. General Motors herstelde wat van de zware klappen van de afgelopen weken.

Brussel

In Brussel had de beslissing van Dexia om een deel van probleemdochter FSA te verkopen, vooralsnog geen geruststellend effect op de markt. Nadat het aandeel vrijdag na de publicatie van de derdekwartaalcijfers al 12 procent verloor, nam het een nieuwe duik tot ruim 19 procent. In een opmerkelijke slotfase werd het verlies beperkt tot 6,8 procent op 4,10 euro.

Het Amerikaanse beurshuis JPMorgan verlaagde vanochtend zijn koersdoel van 8 naar 3,20 euro en behoudt zijn 'underweight'-advies. De analisten van JPMorgan zijn tevreden dat Dexia inspanningen onderneemt om haar risicoprofiel terug te schroeven, maar wijzen erop dat de portefeuille rommelkredieten een blok aan het been van Dexia blijven.

Daarnaast zeggen ze dat de kapitaalinjectie van 6 miljard euro (die Dexia in oktober kreeg) door de verliezen in het derde kwartaal al opgesoupeerd is. 'De nieuwe boekwaarde bedraagt 4,2 euro, en die waarde kan verder zakken naar 3,6 euro door de verliezen op de verkoop van FSA.'

Ook onrustwekkende berichten over de Duitse hypotheekverstrekker Hypo Real Estate wegen mogelijk op de koers van Dexia. Hypo zegt dat de huidige reddingslijnen van de Duitse overheid misschien niet zullen volstaan om aan alle toekomstige liquiditeitsvereisten te voldoen. Hypo Real Estate heeft een Ierse dochter Depfa, die net als Dexia overheden van kredieten voorziet. Dexia moest in het derde kwartaal 9 miljoen euro afschrijven op obligaties van Hypo Real Estate.

Winstalarm

Ook elders in Brussel vielen er opmerkelijke koersduiken op te tekenen. Transics plofte 29,9 procent lager, nadat de Ieperse telematicagroep vrijdag een fikse omzetwaarschuwing voor het lopende boekjaa uitstuurde. 'Een erg zwakke trading update', klonk het vanmorgen bij verschillende analisten.

Mediagroep Roularta kwam dan weer met een winstalarm door de slabakkende advertentiemarkt. Het aandeel slonk 10,3 procent. Ook D'Ieteren stuurde een winstwaarschuwing uit, maar de impact daarvan op de koers bleef beperkt tot een verlies van 3,7 procent. Het aandeel had al flink wat van zijn pluimen verloren in aanloop naar de trading update van vanmorgen.

Ook elders in Europa staan overwegend rode cijfers op de borden. Vrijdag ging Wall Street fors lager de week uit, na zwaar tegenvallende Amerikaanse detailhandelsverkopen voor oktober. Vanmorgen bleek de Japanse economie in het derde kwartaal opnieuw een krimp vertoonde, waardoor het land nu officieel in een recessie verzeild is. De beurs van Tokio kon niettemin positief sluiten, doordat beleggers defensieve waarden oppikten.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud