Advertentie

Wall Street zakt weg in slotuur

Ondanks een stortvloed aan renteverlagingen en enkele beter dan verwachte macrocijfers, gingen de beurzen in New York in het slotuur fors lager. Vooral General Motors kreeg nogmaals slaag. Ook de oliewaarden gingen stevig lager. Huizenbouwers wonnen dan weer wel.

Wall Street een procent in de min na halve dag handel

Wall Street zakt weg in slotuur (tijd) - Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS is in de week eindigend op 29 november van dit jaar met 21.000 afgenomen naar 509.000. Dit heeft het Amerikaanse ministerie van Arbeid donderdag bekendgemaakt. Analisten gingen uit van een stijging.

Ook de fabrieksorders werden donderdag vrijgegeven. Deze daalden minder dan verwacht. De fabrieksorders in oktober lieten een daling van 5,1 procent zien. Vooraf geraadpleegde analisten voorspelden gemiddeld een afname van 5,4 procent.

Toch zakte de Dow Jones uiteindelijk 2,5 procent. De S&P500 deed er 2,9 procent af, terwijl de Nasdaq een tik kreeg van 3,1 procent. Oliewaarden gingen stevig stevig de mist in. De olieprijs zakte donderdag nogmaals meer dan 5 procent. Bovendien verwachten analisten van Merrill Lynch dat de prijs verder zal wegzakken tot 25 dollar per vat, wanneer de crisis ook China in de greep krijgt. Oliereus ExxonMobil zakte 3,4 procent, concurrent Rowan tuimelde 13,2 procent naar beneden.

Huizenbouwers gingen dan weer fors hoger, nadat zakenkrant the Wall Street Journal woensdag berichtte over een nieuw plan om de huizenmarkt te doen heropleven. Het Amerikaans ministerie van Financiën zou voor alle nieuwe huizenleningen die worden aangevraagd bij hypotheekreuzen Fannie Mae en Freddie Mac slechts 4,5 procent rente willen vragen, bijna een volle procent lager dan voor de huidige leningen op 30 jaar. De rente op die leningen staat overigens, met 5,47 procent, op het laagste peil in meer dan 30 jaar, zo werd donderdag bekend gemaakt. Huizenbouwers als Lennar (+9,96%) en Pulte Homes (+4,1%) genoten met volle teugen van de nieuwsberichten.

Autoreus General Motors kreeg nog maar eens slaag. Een insider van het bedrijf maakte bekend dat GM met het idee speelt om het failliet te laten uitspreken om nog aanspraak te kunnen maken op overheidsgeld. Het bedrijf zou, in overleg met zowel werknemers als kredietverleners, het failliet aanvragen, om dan met de resterende activa een heropstanding te bewerkstelligen. Op die manier zou GM van de enorme schuldenberg én van een hoop onderhandelde loonlasten af zijn. De aandeelhouders blijven bij deze operatie dan wel in de kou staan. Het aandeel zakt door de geruchten 16,1 procent tot 4,11 dollar.

Wal-Mart kwam met beter dan verwachte cijfers naar buiten. De detailhandelaar won 1,3%. Andere retailers, zoals Best Buy (+4,7%) en Home Depot (+2%) gingen mee hoger.

Nokia maakte vandaag bekend dat het verwacht dat de markt voor mobiele telefoons volgend jaar met meer dan 5 procent zal krimpen. Apple, de fabrikant van de populaire iPhone, zakte hierdoor 4,7 procent.

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud