Wall Street ziet eindejaarsrally nipt stranden

Met minieme verliezen is een einde gekomen aan de winstreeks die de indexen op Wall Street kenden tijdens de eindejaarsperiode. Aanvankelijk hadden de degelijke maar weinig spectaculaire macrodata voor bescheiden winsten gezorgd. Het einde van de handelssessie zorgden winstnemingen - weliswaar bij een erg kalme handel - voor nipte verliezen.

(tijd) - De Dow Jones klokte af op een verlies van 0,02 procent tot 10.545,41 punten. De S&P500 eindigde op 1.126,20 punten, een verlies van 0,1 procent. De Nasdaq eindigde 0,1 procent lager op 2.288,40 punten.

De dag was begonnen met bescheiden winsten na de publicatie van degelijke cijfers over de huizenmarkt. De Case-Shiller index die de huizenprijzen opvolgt, vertoonde in oktober de vijfde stijging op rij. Met 0,4 procent bleef die stijging beperkt, maar de markt reageerde vooral tevreden dat de herstelbeweging vooralsnog niet stilvalt.

Ook het consumentenvertrouwen was degelijk, maar niet spectaculair. Met 52,9 is het de tweede opeenvolgende stijging, die afhankelijk van de bron ruwweg volgens of iets onder de verwachtingen blijft. Toch lijkt de overwegende interpretatie te zijn dat het economisch herstel zich verder doorzet.

De hypotheekreuzen Fannie Mae en Freddie Mac liepen voor de tweede dag op rij in de kijker. Maandag profiteerden ze van de beslissing van het Amerikaanse ministerie van Financiën om de beperkingen op de staatssteun aan beide bedrijven op te heffen. Gisteren reageerden ze eerst positief op de aankondiging van Fannie Mae dat de hypotheekportefeuille met 26 procent is verkleind. Later kregen ze echter last van winstnemingen na de forse winsten van maandag. Het aandeel Fannie Mae sloot uiteindelijk 1,6 procent lager op 1,25 dollar. Sectorgenoot Freddie Mac deed nog slechter met 6,3 procent verlies tot 1,50 dollar.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud