Wall Street zwaar onderuit

De beurzen in Europa zijn opnieuw een heel eind lager gesloten. De markten kregen een hoop tegenvallend macro-economisch nieuws te verwerken, terwijl er ook geruchten opduiken over een uitbreiding van het Duitse shortverbod. Ook Wall Street kleurt donkerrood. De berusverliezen liepen op tot ruim 4 procent, de zwaarste tik in meer dan een jaar tijd.

(tijd) - De economische statistieken uit de VS zijn allesbehalve positief. De voorbij week steeg het aantal jobless claims met 25.000 terwijl analisten uitgingen van 4.000 minder. Gisteren raakten al ontmoedigende cijfers bekend over wanbetalingen op hypotheekleningen.

Later op de middag geraakte nog bekend dat het consumentenvertrouwen in zowel de eurozone als België op de terugweg is. De eurocrisis stemt consumenten voorzichtig. Bovendien is Amerikaanse index van leidende economische indicatoren in april voor de eerste keer in meer dan een jaar gedaald. Volgens onderzoeksinstituut Conference Board verliest het economische herstel aan kracht.

Vicieuze cirkel

De grootste verliezers waren donderdag te vinden bij de conjunctuurgevoelige waarden. Grondstoffenproducenten en andere industrials gingen het meest onderuit, vanwege de nieuwe vrees voor een slabakkende economie. De beleggers zijn ongerust dat de financiële crisis in de Zuid-Europese landen na de beurzen ook de reële economie zal treffen. Het gevolg is een vicieuze cirkel: door het crisisgevoel houden de consumenten de vinger op de knip, wat dan weer nefast is voor de euro en het economisch herstel.

Na een dolle woensdag begonnen de Europese beurzen de dag nochtans in iets rustiger vaarwater. De aandelenmarkten hadden woensdag wereldwijd te lijden onder het Duitse verbod op naakt shortselling. Het werd als een signaal geïnterpreteerd dat de toestand van de euro nog ernstiger is dan gedacht. Dat werd nog eens extra in de verf gezet door de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Voor de Bundestag, het Duitse parlement, zei ze dat de euro in gevaar is en dat alles gedaan moet worden om de Europese eenheidsmunt te redden.

Donderdag belandden de aandelenmarkten na de middag opnieuw in nerveuze vaarwateren. In marktenzalen circuleren geruchten rond een uitbreiding van het Duitse shortverbod, wat beleggers weer hypernerveus maakt. De beursverliezen in Europa liepen op tot 3,5 procent.

Geen beterschap

Vanuit Wall Street kwam geen beterschap. De Nasdaq sloot met een verlies van ruim 4 procent. De S&P500 en de Dow Jones deden het niet veel beter, met verliezen van 3,9 en 3,6 procent.

'Het goede bedrijfsnieuws heeft uiteraard niet veel effect op de markt op dit moment', zegt een beursanalist vanuit New York aan Reuters. 'Het technische aspect primeert op dit moment, samen met de versterking van de dollar. De risico-appetijt onder de beleggers neemt af.'

Spanje

Donderdag herstelde de euro in eerste instantie tot iets meer dan 1,24 dollar. Dat gaf aan dat de onmiddellijke paniek rond de eenheidsmunt weer even is weggeëbd. Ook de obligatiemarkten openden vrij stabiel. Dat laatste is belangrijk, aangezien de aandelenbeleggers de voorbije weken ook met argusogen de capriolen van de rente opvolgen. Spanje haalde 3,5 miljard op via de veiling van tienjarig staatspapier, zij het tegen een vrij stevige  rente. Na de middag valt de euro terug tot iets meer dan 1,23 dollar.

De rente op Spaans tienjarig overheidspapier klimt 8 basispunten naar 4,09 procent. Italië ziet de rente 7 basispunten stijgen naar 3,95 procent, in Portugal gaat er 6 basispunten bij tot 4,62 procent. Beleggers zoeken opnieuw hun toevlucht in Duits papier. De rente op de tienjarige Bund daalt opnieuw 2 basispunten lager naar 2,74 procent.

De nieuwe rentezorgen halen ook de financiële sector onderuit, na een positieve start. Stijgende rente op 'perifere' landen wakkert de vrees weer aan voor minwaarden op de obligatieportefeuille. In Brussel zakte verzekeraar Ageas na een sterke start weer 4,9 procent naar 1,856 euro.

Brussel

Op het bedrijvenfront bleef het donderdag vrij rustig, nu in Brussel de deadline voor de trading updates over het eerste kwartaal verstreken is. Gimv maakte nog voorbeurs zijn jaarresultaten bekend en was één van de weinige stijgers.

In de laagste regionen zakte Thenergo 11 procent. Het energiebedrijf meldde vanmorgen dat de verkoop van de West-Vlaamse dochter Leysen met twee weken wordt uitgesteld. Dit is nodig om de opschortende voorwaarden bij de overeenkomst te kunnen vervullen. Volgens Thenergo komt de verkoop niet in het gedrang.

In de Bel20 ging Umicore zwaar onderuit. De prijzen voor edelmetalen staan onder stevige druk. voral palladium en platinum krijgen klappen. Umicore haalt veel inkomsten uit de recyclage van edelmetalen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud