Wall Street zwakker voor rentebesluit

De aandelenindices in New York zijn na een vlakke opening wat weggezakt. De stemming is voorzichtig, in aanloop naar het rentebesluit van de Federal Reserve. Sabre wint ruim 5%. Het reisconcern heeft een overnamebod van USD 5 miljard ontvangen van private equity partijen.

(betten) Economen denken dat de Amerikaanse beleidsmakers de rente ongewijzigd zullen laten op 5,25%. De laatste keer dat de Fed de rente verhoogde, was in juni van dit jaar. De markt zal scherp naar de toelichting van Bernanke luisteren, benieuwd naar mogelijke signalen van een toekomstige verlaging van de rente.

Rond 19.15 uur noteert de Dow Jones 0,4% lager op 12.277,37 punten. De Nasdaq daalt dan met 0,8% tot 2.423,89 en de S&P noteert 0,5% lager op 1.406,72 punten. De tienjarige Amerikaanse T-bond wint 1/32 tot 97-13/32, bij een rendement van 4,50%.

De euro noteert nagenoeg onveranderd op USD 1,3241. Maandag verloor de dollar verder terrein, toen voormalig Fed-voorzitter Alan Greenspan de verwachting uitsprak dat de dollar de komende jaren nog zwak zal zijn.

De olieprijs stijgt in New York tussentijds met USD 0,13 tot USD 61,35. Komende donderdag neemt de Opec een beslissing over de productie, en de verwachting is dat deze verder wordt teruggeschroefd.

De Dow herbergt acht stijgers, de rest wordt minder waard. AT&T is met een winst van 0,8% de grootste stijger. Aan de andere kant is Caterpillar de grootste daler, met een min van 2,2%. Het aandeel staat onder druk door tegenvallende omzetverwachtingen van AGCO, een concurrent van Caterpillar,

Ook Citigroup behoort tot de grotere dalers, met een verlies van 2%. Veranderingen binnen het management van het concern worden daarmee niet goed ontvangen. De bank heeft een nieuwe chief operating officer aangesteld. Over won het aandeel de afgelopen twee handelsdagen meer dan 4%.

Hewlett-Packard (HP) staat 0,7% lager op USD 39,75. De Amerikaanse IT-dienstverlener en computerfabrikant heeft op een analistenbijeenkomst een voorspelling gedaan voor de winst en omzet over het boekjaar 2007/08, dat eindigt in oktober 2008.

Wat betreft de winst per aandeel ziet HP een bandbreedte van USD 2,78-2,98, waar analisten vooralsnog precies in het midden zaten: USD 2,88. Ook de omzet in de verslagperiode valt binnen de marktconsensus van USD 102 miljard. Zelf gaat het bedrijf namelijk uit van een omzet in de range USD 100,9-102,8 miljard over 2007/08.

Het aandeel Texas Instruments staat 0,1% hoger op USD 29,43. De chipfabrikant stelde maandag nabeurs de winst- en omzetverwachting voor het vierde kwartaal van 2006 neerwaarts bij. Desondanks verhoogde JP Morgan het advies voor het aandeel.

Goldman Sachs kwam vandaag voorbeurs met de cijfers over het vierde kwartaal naar buiten. De zakenbank rapporteerde een winst per aandeel van USD 6,59, waar analisten geraadpleegd door Bloomberg gemiddeld uitgingen van USD 6,17. Het aandeel moet 0,7% inleveren.

Sabre is akkoord gegaan met een overnamebod van USD 5 miljard door de private equity bedrijven Silver Lake Partners en Texas Pacific Group. In reactie op het nieuws, dat maandag al circuleerde in de Amerikaanse pers, stijgt het aandeel Sabre met 5,3% naar USD 32,05. Het bestuur van de eigenaar van een reserveringssysteem voor onder meer vliegtickets ondersteunt het bod.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud