Weinig beweging in Tokio

(tijd-nieuwslijn) - De beurs van Tokio liet woensdag bij de slotbel weinig bewegingen zien. De markt werd in evenwicht gehouden door het verlies op Wall Street enerzijds en het koopadvies voor Sony van Goldman Sachs anderzijds.

Uiteindelijk sloot de Nikkei-index 13,32 punten of 0,1% hoger op 10.863 punten. De Topix-index klokte af op 1.057,95 punten, een verlies van 0,04%. De aanhoudende sterkte van de yen ten opzichte van de dollar knabbelde ook een aantal punten van de indices.

Binnen de Nikkei-index stonden 99 stijgers tegenover 111 dalers en 15 onveranderde aandelen. Sony was met 4% tot JPY 4.090 een opvallende stijger. Goldman Sachs verhoogde het advies voor de aandelen van in-line tot outperform. Het beurshuis motiveert deze beslissing door het vooruitzicht op hogere winstcijfers dankzij de combinatie van gestegen verkoopcijfers en gedaalde personeelskost. In oktober vorig jaar kondigde de groep 20.000 ontslagen aan.

Dankzij het koopadvies ontsnapte Sony woensdag aan de verkoopdruk in de exportsector. Door de dure yen staat de concurrentiepositie van Japanse bedrijven onder druk, waardoor onder meer Mitsubishi Motor 3,8% moest prijsgeven tot JPY 250. De aandelen deden het de voorbije dagen bijzonder goed na speculatie over een kapitaalinjectie door meerderheidsaandeelhouder DaimlerChrysler. De waarde van de Japanse munt steeg over de voorbije zes maanden met 11% ten opzichte van de dollar.

Andere forse koersbewegingen waren er bij Hitachi Zosen dat 10,7% aan de notering kon toevoegen op JPY 226. De aandelen van de Japanse machinebouwer profiteerden van het vooruitzicht op extra bestellingen uit de scheepvaartsector. Nippon Yusen K.K., de grootste Japanse scheepvaartgroep, wil over de komende vijf jaar 160 nieuwe schepen bestellen voor een totale waarde van USD 7,3 miljard.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud