Wells Fargo zet Wall Street op verlies

Een trader op de beursvloer van New York ©BLOOMBERG NEWS

De Amerikaanse aandelenmarkten eindigden vrijdag met lichte verliezen. Beter dan verwachte bedrijfsresultaten van onder meer McAfee en Coinstar stutten het sentiment. Wells Fargo, de tweede grootste hypotheekverstrekker in de VS, moest dan weer de resultaten over het vierde kwartaal neerwaarts bijstellen. In Europa zette het miljardenverlies bij Lloyds Banking het sentiment onder druk.

(tijd) - In New York zijn de beurzen met verlies geëindigd. Ook op Wall Street kwam het verlies bij HBOS hard aan. De Dow Jones ging 1 procent lager.

Wells Fargo verloor 6,2 procent tot 15,76 dollar. De hypotheekverstrekker ziet zich genoodzaakt het gerapporteerde verlies over het vierde kwartaal neerwaarts te herzien. Volgens een analist zou de herziening te wijten zijn aan een ratingverlaging van een bank waarin Wells Fargo investeert. Ook andere banken werden meegesleurd, de financiële sector zette wederom het slechtste resultaat neer.

Europa

De markten in Europa zijn overwegend met winst gesloten. In de loop van de dag woog het onverwachte miljardenverlies van HBOS zwaar op de bankaandelen, maar de meeste indices bleven uit de rode cijfers. Dat was niet het geval voor de Bel20.

Het aandeel Lloyds Banking, de fusiegroep die ontstond na de door de Britse overheid georchestreerde overname van HBOS door Lloyds TSB, kelderde na de melding met 40 procent. De FTSE100, de sterindex op de beurs van Londen dook daardoor in het rood. Samen met Lloyds ging de index van de Europese bankaandelen onderuit. 

De Europese markten waren de dag met comfortabele winsten begonnen. Beleggers pikten de aandelen op die de voorbije dagen klappen kregen, maar het macro-economische plaatje blijft somber. De eurozone en haar grootste economieën, Duitsland, Frankrijk en Italië, zitten nog dieper dan verwacht in recessie. Voorts waren er opnieuw dramatische cijfers over de automarkt. De Europese autoverkoop is in januari met 27 procent gekelderd.

De Europese indices sloten met winsten tot 1 procent. Londen werd in de rode cijfers geduwd door de koersval van Lloyds banking. In Brussel ging de Bel20 0,6 procent lager.

Het miljardenverlies van Lloyds had gevolgen voor de financials in Brussel. Dexia stond lang op 5 procent winst, maar sloot uiteindelijk 0,2 procent hoger tot 2,29 euro. KBC zakte met 4,5 procent.

Het Fortis-aandeel sloot stabiel op 1,11 euro. De buitengewone aandeelhoudersvergadering van Fortis verkoos vrijdag haar nieuwe raad van bestuur. Jozef De Mey (voorgedragen door Ping An), Georges Ugeux en Jan Zegering Hadders (beide voorgedragen door Deminor en de VEB) werden verkozen.

De raad van bestuur kwam onmiddellijk een eerste keer bijeen en daarbij werd Jozef De Mey verrassend tot voorzitter verkozen. Totnutoe ging men ervan uit dat Ugeux voorzitter zou worden, omdat hij door Deminor en de VEB voor die functie naar voren werd geschoven. Maar Ugeux uitte openlijk kritiek op gedelegeerd bestuurder Karel De Boeck. De samenwerking tussen de twee beloofde moeilijk te worden.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud