Winst voor Wall Street

(tijd-nieuwslijn) - De toonaangevende aandelenindices in New York gingen woensdag voor de eerste keer in zes handelssessies hoger de dag uit, vooral dankzij kopers van technologieaandelen.

Investeerders durfden weer in te stappen nu de koersen de laatste tijd flink zijn weggezakt. Verder werd geanticipeerd op goede cijfers en positieve uitspraken van techbedrijf Novellus, nabeurs. Ook de stijging van de dollar tegen de euro deed het sentiment goed.

Verder hield Fed-voorzitter Alan Greenspan een positieve speech over de groeikracht van de Amerikaanse economie.

Greenspan gelooft dat de Amerikaanse economie de recessie achter zich heeft gelaten en op de rand staat van aanhoudende expansie, zo stelde de voorzitter woensdag in een verklaring voor een budgetcommissie. 'De economie in de VS lijkt de switch te hebben gemaakt van een periode met negatieve groei naar een periode met meer blijvende groeikracht.'

Bij het slot noteerde de Dow Jones-index 0,3% hoger op 10.601 punten en steeg de S&P500 0,4% tot 1.143 punten. De Nasdaq won 0,9% tot 2.022 punten. De tienjarige Amerikaanse T-bond noteerde rond 22.15 uur 4/32 hoger op 99-30/32 bij een yield van 4,01%. De euro verloor terrein ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De Europese munt daalde 1,5% tot USD 1,2494.

Van de 30 fondsen in de Dow sloten er 21 hoger en 9 lager. Merck leverde 1,3% in en was de belangrijkste procentuele verliezer. Alcoa en 3M volgden met verliezen van respectievelijk 1,2% en 1,1%. Intel steeg 1,5%, na een positief rapport over de chipsector van researchbureau Gartner. Eastman Kodak was wel de grootste winnaar op de Dow met een plus van 2,2%.

Dinsdag stelde Greenspan tegen het Amerikaanse Congres dat hij zich zorgen maakt over de huidige machtspositie van hypotheekverstrekkers Fannie Mae (-1% tot USD 75,50) and Freddie Mac (+1% tot USD 62,74). Hij waarschuwde dat ongecontroleerde groei van deze bedrijven eventueel gevaar kan opleveren voor de binnenlandse financiele huishouding.

McDonald's won 1,1% tot USD 27,94 en ook andere fastfoodketens pakten terrein. UBS herhaalde het buy-advies voor McDonald's en stelde dat de sector een goede vluchthaven zal zijn, mocht de rally van de aandelenbeurzen in 2004 niet doorzetten.

Mediaconcern Time Warner pakte 1,7% tot USD 17,60. Het moederbedrijf van zakenzender CNN wordt aangeklaagd door de staat Pennsylvania voor vermeende misleiding van investeerders over de financiele gang van zaken bij het mediaconcern.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud