Winstnemers duwen beurzen in het rood

Foto Reuters ©REUTERS

De Europese beurzen zijn vrijdag met verliezen van ruim 1 procent gesloten. Analisten verwezen naar winstnemingen, als oorzaak voor de breed gedragen daling van de koersen. Daarnaast deden Air France-KLM en Philips vrezen dat de economie niet plotsklaps zal heropleven. Ook de industriële orders voor de eurozone illustreerden hoe diep de recessie snijdt. Ook Wall Street staat in de min.

(tijd) - De Bel20 sloot 1,8 procent in het rood. Zwaargewicht AB InBev zakte ruim 5 procent, na enkele mooie beursdagen, en dat woog zwaar door. Ook de meeste andere waarden in de Bel20 sloten in het rood. Cofinimmo viel meer dan 5 procent terug, nadat het aandelen had geplaatst bij institutionelen aan 75 euro per stuk. Dexia kon wel mooi hoger sluiten (+4,6%).

Ook elders in Europa vielen vooral rode cijfers te bemerken. Een terugval van de koersen door winstnemingen is niet onlogisch na het erg sterke herstel van de meeste indexen in maart. Marktpartijen verwezen ook naar het naderende einde van het eerste kwartaal. Op kwartaaleindes zetten heel wat grote beleggers de puntjes op de i, door de portefeuilles op te schonen. Dat kan door verliezers om te ruilen voor winnaars, of door nog snel wat winsten veilig te stellen. 

Maar beleggers kregen voor ook nog eens bar slechte data over de economie te verwerken. De industriële bestellingen van de eurozone kelderden in januari met 34,1 procent op jaarbasis. 'Dit illustreert de omvang van de recessie', zei een econoom. 'Als de economie herstelt, zal dat zeer stelselmatig gebeuren.'

Eenzelfde geluid viel te horen bij een opvallend sombere topman van Philips, Gerard Kleisterlee. Die zei op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering dat hij nog geen tekenen van herstel ziet. 'De drie markten voor Philips, licht, consumentenproducten en apparatuur voor ziekenhuizen, verslechterde in het eerste kwartaal tegenover het vorige. De miljarden aan economische stimuluspakketten hebben nog geen zichtbaar effect gehad.' De technologiebons waarschuwde voor een recessie in een L-vorm: een snelle, bijna verticale val, gevolgd door een aanslepende periode van vrijwel nulgroei.

Ook Air-France KLM bracht enkele dromers terug met de voeten op de grond. De luchtvaartmaatschappij zal het boekjaar dat eindigt op 31 maart, afsluiten met een verlies van 200 miljoen euro. 'En ook in de twaalf maanden daarna moet niet op winst worden gerekend.'

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud