Zwakke huizenverkopen nekken beurzen

Een trader in Frankfurt denkt er het zijne van. (Foto Reuters) ©REUTERS

De Beurzen zijn doorheen Europa met flinke verliezen gesloten. In de namiddag leek een onverwachte daling van de eerste steunaanvragen in de Verenigde Staten even het sentiment te redden. Het iets later gepubliceerde cijfer over de Amerikaanse huizenverkopen bleek echter nefast voor de indexen.

(tijd) - De korte opflakkering kwam er na een onverwachte daling van de eerste steunaanvragen in de VS. Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering is in de week eindigend op 19 september onverwacht gedaald. Het aantal nieuwe uitkeringsaanvragen na af met 21.000 tot 530.000. Door Dow Jones geraadpleegde economen rekenden gemiddeld op een stijging van het aantal aanvragen met 5.000.

Op maandbasis daalden de bestaande huizenverkopen dan weer met 2,7 procent tot 5,10 miljoen. Vooraf werd juist rekening gehouden met een stijging van 2,9 procent tot 5,39 miljoen.

In Europa was er eveneens teleurstellend nieuws. De Ifo-indicator, die het Duitse ondernemersvertrouwen uitdrukt, steeg in september tot het hoogste peil in 12 maanden, maar kwam toch iets onder de verwachtingen uit.

Vandaag begint in Pittsburgh de G20-top. De leiders van de 20 grootste landen ter wereld streven naar een akkoord om een herhaling van de grootste financiële crisis sinds de jaren dertig te voorkomen. Door de massale overheidsinterventies zou het economisch herstel echter bijzonder moeizaam kunnen verlopen.

Alle toonaangevende landenindexen sloten fors in het rood. Amsterdam, Frankfurt en Parijs zakten allen meer dan anderhalve procent. Ook in de VS noteren de indexen stevig in het rood. Na de zes maanden durende rally groeit het besef dat de beurzen de economische realiteit zijn voorbijgefietst.

Euronext Brussel deed het iets minder slecht dan de andere beurzen: de Bel20 zakte 0,8 procent. Dat was vooral te danken aan Solvay, dat 2,4 procent steeg. Volgens The Wall Street Journal zou de Amerikaanse farmareus Abbott Laboratories een bod van 5 miljard euro hebben uitgebracht op de farmatak van Solvay. Maar ook Nycomed en UCB (-1,1%) worden als mogelijke overnemers genoemd.

Volgens het persagentschap Dow Jones overweegt Blackstone Group, de grootste private equity-speler ter wereld, een bod op de pretparken van de Belgische bierbrouwer AB InBev. Het aandeel AB InBev sloot 0,7 procent lager. Er was immers ook slecht nieuws voor de bierbrouwer. Rusland zou immers de taxen op bier willen verdrievoudigen in de toekomst.

Galapagos ging 2 procent hoger. BioFocus DPI, de service divisie van het biotechnologiebedrijf Galapagos, gaat een brede samenwerking aan met Schering-Plough in medicijnontwikkeling. Over een periode van één jaar is het contract 2,8 miljoen euro waard.

KL/BS

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud