Zwakke yen en grondprijzen helpen Nikkei aan winst

In Tokio zijn de toonaangevende indexen hoger de dag uitgegaan. De verdere daling van de yen ten opzichte van de Amerikaanse dollar was vooral goed nieuws voor de exportwaarden.

(tijd) De Nikkei225 sloot 0,4 procent hoger op 17.480,61 punten. De index telde 122 stijgers en 88 dalers. 15 aandelen noteerden onveranderd. De bredere Topix boekte een winst van 0,6 procent tot 1.741,91 punten.

De financiële waarden deden het goed nadat was gebleken dat de grondprijzen in Japan voor de eerste keer in 16 jaar waren gestegen. Dat kan het consumentenvertrouwen in het land een duwtje in de rug geven, zeggen waarnemers. Mitsubishi UFJ, naar beurswaarde de grootste kredietverschaffer van Japan, steeg met 1,5 procent tot 1,37 miljoen yen. Mizuho Financial won 1,3 procent tot 782.000 yen. Bank of Fukuoka boekte een winst van 2,6 procent op 955 yen.

Autobouwer Toyota was een van de grote exportwaarden die hun voordeel konden halen uit de daling van de yen ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Het aandeel won 0,5 procent tot 7.840 yen.

Sony steeg met 0,8 procent tot 6.230 yen. Het aandeel profiteerde niet alleen van de terugval van de Japanse munt maar ging ook hoger nadat het beurshuis Prudential Equity LLC het aandeel is beginnen op te volgen met een 'overweight'-advies.

De meeste andere elektronicawaarden verloren vrijdag echter flink terrein nadat de Amerikaanse gsm-producent Motorola woensdag een winstwaarschuwing had gegeven. Beleggers vrezen dat vooral de fabrikanten van elektronica-onderdelen hieronder zullen lijden. NEC Tokin, dat magnetische elementen maakt, donderde 15,7 procent naar beneden tot 537 yen.

De grondstoffenwaarden stegen dan weer na de verdere klim van de olieprijzen. De olie-explorateur Inpex sloot de dag 1 procent hoger af op 948.000 yen.

Pieter Suy

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud