Regering is gered

Bij alle partijen viel na de bijeenkomst van het federale kernkabinet en de voorzitters van de paarse meerderheidspartijen tevredenheid over het akkoord te noteren. Het vertrouwen is hersteld.

(foto belga) - minister van Justitie Laurette Onkelinx

(belga) - Nu kunnen de begrotingsgesprekken beginnen, luidde het. Bij de VLD benadrukte men dat er geen zware criminelen meer vervroegd zullen vrijkomen, wat de partij gevraagd had. VLD-voorzitter Bart Somers noemde het een goed akkoord.

Hij wees erop dat in de toekomst geen zware criminelen meer zullen vrijkomen via de voorlopige invrijheidstelling. Somers doelde daarmee op de afspraak dat voortaan rekening moet worden gehouden met het advies van de slachtoffers of nabestaanden en dat er voortaan een eensluidend advies moet komen van het parket over de veiligheidsrisico's in dergelijke dossiers. 'Ik zie daardoor niet veel zware criminelen meer via voorlopige invrijheidstelling op straat komen', stelde Somers.

Ook minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (VLD) liet zich in die zin uit. Het was de VLD die vorige week van Justitieminister Laurette Onkelinx eiste dat ze duidelijk zou verklaren dat ze tot aan de start van de strafuitvoeringsrechtbanken geen zware criminelen meer via de voorlopige invrijheidstelling zou vrijlaten. Zoniet zou ze van de VLD het vertrouwen niet krijgen. Somers stelde woensdag dat 'er een paar weken geleden schijnbaar geen vuiltje aan de lucht was' over de voorlopige invrijheidstelling. Zijn partij heeft nooit zware woorden gebruikt en is "rustig en vastbesloten" bij haar standpunt gebleven, luidde het nog. "We kunnen ons nu terug concentreren op de economie", besloot Somers.

Minister Onkelinx (PS) was 'zeer tevreden'. Ze had het over een 'goed akkoord'. Op de vraag van wie het voorstel kwam, antwoordde ze dat de premier een voorstel had gedaan op basis van wat hij de afgelopen dagen had gehoord. De vicepremier stelde dat het vertrouwen binnen de paarse ploeg terug is en dat de regering nu zo snel mogelijk aan de begroting kan gaan werken.

PS-voorzitter Elio Di Rupo, die als eerste het akkoord mocht aankondigen, stelde dat nu alles klaar en duidelijk op papier staat en dat de regering het werk nu kan voortzetten.

MR-vicepremier Didier Reynders zei dat de regering uit de crisis is geraakt. Elke crisis laat volgens hem sporen na, maar biedt tegelijk de mogelijkheid om er sterker uit te komen. Ook hij blikte vooruit naar de begrotingsgesprekken, maar benadrukte dat er ook in andere dossiers belangrijke beslissingen moeten worden genomen. 'De volgende rendez-vous met de pers is bij de beleidsverklaring', aldus nog Reynders, die aankondigde dat in die verklaring een belangrijk luik over de strafuitvoering zal staan.Ook sp.a-vice-premier Freya Van den Bossche was tevreden dat de begrotingsonderhandelingen van start kunnen gaan. Die beginnen deze middag normaal gesproken al, maar eerst is er het feest van de Franse Gemeenschap, zei Reynders.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud