IBA verlaagt winst- en omzetverwachtingen

(tijd-nieuwslijn) - Chief Operating Officer James Clouser van IBA waarschuwt dat de tweede jaarhelft beduidend minder goed zal zijn dan de eerste, voornamelijk door het negatieve effect van wisselkoersverschillen. Daardoor ziet de groep zich verplicht haar winst- en omzetdoelstelling voor het volledige jaar naar beneden te herzien.

De Waalse bouwer van deeltjesversnellers en leverancier van sterilisatiediensten sloot de eerste zes maanden van het boekjaar af met een nettoverlies van EUR 9 miljoen, tegenover een nettowinst van EUR 3,2 miljoen in dezelfde periode vorig jaar.

IBA zag zijn omzet in de eerste zes maanden met 14,6% groeien tot EUR 138,9 miljoen. De ebitda groeide aan met 20,4% tot EUR 33,2 miljoen. IBA had in augustus al laten weten dat het een omzet- en ebitda-groei tussen 10% en 15% had gerealiseerd in de eerste jaarhelft. De bedrijfswinst groeide aan met 18,5% tot EUR 4,6 miljoen. Het financieel verlies, bijna integraal te verklaren door gestegen interestkosten op schulden, kwam uit op EUR 5,6 miljoen.

Daarnaast rapporteerde de groep een uitzonderlijk verlies van EUR 7,7 miljoen, waarin voornamelijk de herstructureringskosten van de afgelopen maanden begrepen zitten. Netto houdt de groep aan de eerste jaarhelft een verlies over van EUR 9 miljoen.

De halfjaarcijfers waren weliswaar iets beter dan verwacht, toch verlaagt IBA de vooruitzichten voor het volledige jaar. "IBA realiseert meer dan 70% van zijn verkopen in de Verenigde Staten. De verzwakking van de dollar tegenover de euro tast onze resultaten van de tweede jaarhelft aan", legt financieel directeur Frederick Ruegsegger uit. Voor het volledige jaar laat IBA zijn doelstelling varen een omzet- en ebitda-groei tussen 10% en 15% te behalen. Voor de omzet gaat de groep nu uit van een groei tussen 5% en 10%. De bedrijfskasstroom zal stabiel blijven of lichtjes stijgen.

IBA zal het volledige jaar met een nettoverlies afsluiten. Het verlies zal wel iets kleiner zijn dan vorig jaar. In 2001 boekte IBA een nettoverlies van EUR 24 miljoen.

GDC

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud