Families achter VGP financieren gros beursgang

Het moeilijke beursklimaat verstoort ook de beursgang (IPO) van de vastgoedgroep VGP. De families Van Malderen en Van Geet achter de groep financieren het gros van de kapitaalverhoging van maximum 57,5 miljoen euro (inclusief overtoewijzingsoptie). Samen staan ze in voor 41,5 miljoen euro.

Hoofdaandeelhouder Bart Van Malderen.

(tijd) - De prijsvork voor de beursgang van de Belgisch-Tsjechische vastgoedgroep VGP is vastgelegd tussen 15,25 en 16,75 euro. 'De beurs is wat ze is maar het vertrouwen is erg groot. Ondanks de moeilijke marktomstandigheden gaan we door met de beursgang', vertelt hoofdaandeelhouder Bart Van Malderen.

De inschrijvingsperiode voor de beursintroductie start morgen/woensdag en loopt tot en met 5 december. Er is een mogelijkheid tot vervroegde afsluiting vanaf 28 november. Beleggers die intekenen voor die datum, krijgen een voorkeursbehandeling. De eerste notering op de beurs van Brussel en Praag is voorzien voor vrijdag 7 december.

De prijsvork van minimum 15,25 en maximum 16,75 euro per aandeel waardeert het bedrijf tussen 228 en 251 miljoen euro.

De oprichtende families Van Malderen en Van Geet verzekeren samen 41,5 miljoen euro van de operatie. Ze moeten verzekeren dat er bij de beursgang voldoende geld wordt opgehaald. Hoofdaandeelhouder Bart Van Malderen neemt via zijn VM Invest 15 miljoen euro voor zijn rekening. Zijn moeder en zus Griet investeren elk 10 miljoen euro. Van Malderens ex-vrouw Hilde De Sutter investeert ook 1 miljoen euro. De resterende 5,5 miljoen euro is voor rekening van gedelegeerd bestuurder Jan Van Geet. Enkel Bart Van Malderen heeft een aandeelhoudersovereenkomst afgesloten naar aanleiding van zijn investering en is gebonden aan de lock-up periode na de beursgang.

De vrije tranche van de beursgang bedraagt dus tussen de 16 en 19,5 miljoen euro. Wanneer de vraag van institutionelen en retail beleggers minder dan 32 miljoen bedraagt (dus twee maal het verschil tussen het totale aanbod inclusief overtoewijzingsoptie en de Family and Friends -tranche) dan zullen de families op 41,5 miljoen euro aandelen intekenen. Is de vraag groter dan tekenen de Family and Friends voor 38 miljoen euro in. Het is de bedoeling om maximum 40 procent van de aandelen uit de vrije tranche aan te bieden aan particuliere beleggers.

De vraag stelt zich of VGP niet beter voor een private plaatsing had gekozen, gezien het feit dat de familie een dergelijk groot bedrag van de kapitaalverhoging voor zijn rekening neemt. 'Laat ons duidelijk zijn: de bijdrage van de families betekent geen 'redding' van de verrichting. Ze kozen ervoor een teken van vertrouwen in het project te geven, liever dan met een kleinere verrichting naar de beurs te trekken', klinkt het bij KBC Securities. 'De vrije tranche heeft bovendien op zichzelf genoeg body.'

Zoals eerder bekend, wil de groep 50 miljoen euro ophalen. Inclusief de overtoewijzingsoptie stijgt dat bedrag tot 57,5 miljoen euro. Daarmee wil VGP vanuit zijn thuisbasis Tsjechië een netwerk van logistieke en semi-industriële parken uitbouwen in Centraal-Europa. Een dividend is niet voorzien voor de eerstvolgende boekjaren. 'We willen de middelen eerste gebruiken om snel te groeien', vertelt gedelegeerd bestuurder Jan Van Geet. 'Vanaf 2009 hebben we de bedoeling een dividendpolitiek te voeren.'

Dieter Snoeck dieter.snoeck@tijd.be

Kim Evenepoel kim.evenepoel@tijd.be

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud