271 banen op de tocht bij farmabedrijven

(foto bloomberg) ©BLOOMBERG NEWS

Bij de farmabedrijven Schering-Plough en Merck & co werden donderdag verschillende herstructureringen bekendgemaakt. Voor de verschillende vestigingen samen gaat het om 271 banen die men wil schrappen.

(tijd/belga) - Bij de productiepoot Schering-Plough Labo in Heist-op-den-Berg en Sentipharm in Boortmeerbeek 89 vaste banen geschrapt. De tijdelijke contracten, zo'n 142, worden geleidelijk afgebouwd. De directie wil de herstructurering tegen midden 2011 gerealiseerd zien. In het bedrijf werken zo'n 1.092 mensen.

De vakbonden zijn kritisch. 'Het bedrijf draait goed. Winst voor de aandeelhouders is hun argument om deze beslissing te nemen', klinkt het bij LBC-NVK. De bediendevakbond betreurt ook dat de vakorganisaties niet uitgenodigd waren op het overleg. 'Dit is een aanfluiting van het sociaal overleg en het niet naleven van de eigen collectieve arbeidsovereenkomst'. 

Het LBC-NVK zal uit protest donderdag wegblijven op de Staten-Generaal voor de Vlaamse industrie. 'Praten over de toekomst zou ongepast zijn op een moment van zo'n onverantwoorde mededeling'.

Brussel

Schering-Plough Labo produceert en verpakt geneesmiddelen. Zusterbedrijf Sentipharm staat in voor de distributie. De herstructurering past volgens de directie in een algemeen plan om de concurrentiekracht te verbeteren. Dinsdag starten de gesprekken met de vakbonden.

Bij Schering-Plough in Brussel wil de directie 17 van de 206 werknemers laten afvloeien, voornamelijk personeel uit de sales- en marketingafdelingen. Deze herstructurering houdt volgens een woordvoerder verband met enerzijds een dalende omzet (door het verlies van octrooien en gewijzigde terugbetalingsmodaliteiten) en anderzijds met de fusie van het moederbedrijf met Merck & co. 'Bij de rationalisering is er al rekening mee gehouden. De juridische integratie met Merck zal pas op langere termijn gebeuren', luidde het.

Ook bij MSD in Ukkel en Sint-Lambrechts-Woluwe, een dochter van Merck, werd donderdag om dezelfde redenen een herstructurering aangekondigd. Hier gaat het om 23 ontslagen, voornamelijk in de sales- en marketingafdeling.

 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud