Aandeel Omega Pharma dondert 16 procent lager na omzetwaarschuwing

Het aandeel van Omega Pharma is alle steun kwijt nadat de geneesmiddelenverkoper gisteren nabeurs zijn omzetdoelstellingen voor 2007 verlaagde. De eerste 5 vijf minuten werd geen evenwichtskoers gevonden voor het aandeel. Daarna opende Omega Pharma 16,6 procent lager op 50,48 euro.

(tijd) - Het bedrijf rekent nog op 780 tot 800 miljoen euro omzet, zo'n 6 procent minder dan de eerdere richtlijn van 830 a 850 miljoen euro omzet. 'De slechte zomer en de groeivertraging van generieken in Belgie kosten ons 35 miljoen euro omzet', klinkt het in een persbericht.

'Uitzonderlijk', zo bestempelt het bedrijf het derde kwartaal. 'Dit heeft echter geen invloed op onze langetermijndoelstelling. 1 miljard euro omzet in 2010 is nog steeds haalbaar bij een ebitdamarge van 20 procent.'

De nieuwe richtlijn wijst op 7 a 10 procent omzetgroei over het hele jaar bekeken. De totale omzet uit de verkoop van voorschriftvrije producten steeg in het derde kwartaal met amper 1 procent tot 166,3 miljoen euro. Over de eerste negen maanden is er 10 procent groei. De teller staat op 588,3 miljoen euro. De interne groei bedroeg slechts 2 procent, een pak onder de bedrijfsdoelstelling van 6 procent.

'Normale klimaatschommelingen hebben niet direct een invloed op onze verkopen maar uitzonderlijke weersomstandigheden zoals tijdens de voorbije zomerperiode wel', verklaart het bedrijf. In West-Europa zakte de verkoop van antimuggenproducten bijvoorbeeld met 20 procent en die van wrattenproducten met 17 procent, zo blijkt uit marktstatistieken. Ook de verkoop van zonneproducten leed onder het slechte weer. Omega Pharma ontsnapte niet aan de trend en raamt de impact van dat alles op zijn omzet op 17 miljoen euro.

De mindere consumptie van generische geneesmiddelen in Belgie had in het derde kwartaal een impact van ongeveer 16 miljoen euro op de omzet. Het bedrijf verwacht een verdere daling van de verkopen in Belgie in het laatste kwartaal. Het voorziet voor die periode een negatief effect van 15 miljoen euro. De kwartaalomzet in Belgie zakte met 22 procent. 'De daling zal zich verderzetten totdat de Belgische regering opnieuw initiatieven neemt om de penetratie van generieken aan te moedigen.'

In Frankrijk, waar het bedrijf de voorbije jaren heel wat problemen kende, is er weer verbetering. De omzet steeg er met 15 procent. Dat is onder andere ook te danken aan de overname van Persee Medica. De organische groei bedroeg 5 procent.

De bijdrage van het overgenomen Bittner Pharma is zoals verwacht. De omzet van de onderneming bedroeg 12 miljoen euro.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud