Aandeel Pfizer onderuit na mislukt onderzoek - update

Het aandeel van de Amerikaanse farmagroep Pfizer noteert ond 15.50 uur op de New York Stock Exchange 14,7 procent lager op 23,78 dollar nadat het bedrijf het voorbije weekeinde had bekendgemaakt zijn onderzoek naar het cholesterolmiddel Torecetrapib stop te zetten. Solvay profiteert van het nieuws.

(tijd) Pfizer kondigde aan het onderzoeksprogramma met onmiddellijke ingang stop te zetten nadat enkele patiënten die het middel hadden ingenomen waren overleden. Hoeveel mensen er zijn gestorven en in welke omstandigheden ze om het leven zijn gekomen wilde Pfizer niet kwijt. Het bedrijf riep de 15.000 mensen die deelnamen aan het onderzoeksprogramma op het middel niet langer te gebruiken.

Het onderzoek naar Torcetrapib bevond zich in de laatste klinische fase. Pfizer had vorige week nog laten weten om in de tweede helft van 2007 de Amerikaanse Food and Drug Administration de toestemming te vragen om het product naar de markt te brengen. Het stopzetten van het onderzoek is een zware klap voor Pfizer. Torectrapib werd namelijk gezien als de gedoodverfde opvolger voor Lipitor, momenteel het best verkopende geneesmiddel van Pfizer. Lipitor is jaarlijks goed voor een omzet van 13 mijard dollar, maar het patent op het cholesterolmiddel verloopt in 2010. Pfizer zegt wel nog twee andere geneesmiddelen in de pijplijn te hebben, maar het onderzoek daarnaar bevindt zich nog in een te vroeg stadium om te weten of die de opvolgers van Lipitor kunnen worden.

De andere Europese farmawaarden kunnen maar in beperkte mate profiteren van het slechte nieuws bij Pfizer. In Londen noteert AstraZeneca 0,3 procent hoger op 2.898 pence. De Britse geneesmiddelenfabrikant maakt zelf het cholesterolmiddel Crestor en heeft nu een concurrent minder. Concurrent Merck staat 0,7 procent hoger op 82,56 euro. In Zwitserland noteert Roche 0,1 procent hoger op 212,4 Zwitserse Frank.

In Brussel boekt Solvay dan weer een winst van 1,75 procent tot 110,3 euro. Dat is het hoogste peil in meer dan 16 jaar. Solvay beschikt sinds vorig jaar over een eigen cholesterolmiddel, Tricor.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud