Ablynx haalt tot 100 miljoen euro vers kapitaal op

Het Gentse biotechnologiebedrijf Ablynx wil met zijn beursgang maximaal 99,2 miljoen euro ophalen. 'Dat is veel voor de biotechsector, zelfs op wereldschaal', zegt een kenner. Het betreft de grootste biotechoperatie ooit op Euronext Brussel en de op één na grootste in Europa dit jaar.

De prijsvork voor de nieuw uit te geven aandelen is vastgelegd op 6,5 tot 8,5 euro. 'Zeer aantrekkelijk', luiden de reacties. Die vork waardeert Ablynx, indien de beursgang voor 100 procent slaagt, op 256 tot 304 miljoen euro.

Het bedrijf zou bij de maximale prijs, afgaande op de slotkoersen van andere biotechbedrijven, net niet de grootste in zijn soort in Brussel zijn. Stadsgenoot Devgen heeft momenteel een beurskapitalisatie van 305 miljard euro.

Ablynx mikt op een basisbedrag van 75 miljoen. Daar kan nog 15 procent bijkomen als de vraag naar de aandelen voldoende groot is en er is ook een overtoewijzingsoptie voorzien. Van het totaal op te halen bedrag is al 15 miljoen euro verzekerd door het Duitse farmabedrijf Boehringer Ingelheim, waarmee Ablynx onlangs een monsterdeal tekende.

Geïnteresseerden kunnen inschrijven op het aanbod van 22 oktober tot 5 november. De eerste notering, is behoudens een vervroegde afsluiting, voorzien op 7 november. Minstens 10 procent van de aangeboden aandelen is bestemd voor particulieren.

Vorig jaar haalde het bedrijf nog 40 miljoen euro kapitaal op aan 4 euro per aandeel. KBC Private Equity en GIMV, die toen investeerden, zouden dus op 14 maanden tijd een rendement van minstens 50 procent kunnen halen maar dat doen ze niet. Bij de beursgang worden geen bestaande aandelen verkocht en de bestaande aandeelhouders verbinden zich er toe om geen aandelen te verkopen tijdens de komende zes maanden.

@premium

GOEDKOOP

Specialisten zeggen dat het aandeel aan een zeer aantrekkelijke prijs naar de beurs gaat. Na de vorige kapitaalronde was het bedrijf 105 miljoen euro waard. 'Tel daar de bedragen bij die Ablynx sindsdien incasseerde uit de samenwerkingen met Wyeth en Boehringer en je zit aan de onderkant van de vork', aldus Koen Hoffman van KBC Securities. Kortom: de laagste prijs houdt amper of zelfs geen rekening met de toekomst van Ablynx. Ter herinnering: in september tekende Ablynx een groot akkoord met Boehringer om samen te werken aan medicijnen tegen de ziekte van Alzheimer. Dat zal Ablynx in totaal 75 miljoen euro cash opleveren en de royalties kunnen oplopen tot meer dan 1 miljard euro.

'We hebben op voorhand 90 investeringsfondsen gesproken en die hebben nu eenmaal keuze uit een grote keuze aan biotechdossiers. Om de 100 miljoen rond te krijgen moet je hen een voordeel bieden', verklaart Hoffman de aantrekkelijke waardering. Opvallend is ook dat Ablynx minder waard zou zijn dan naaste concurrent Domantis, dat volgens Ablynx-topman Edwin Moses nochtans negen maanden achterstand heeft op zijn bedrijf. Domantis werd eerder dit jaar voor 340 miljoen euro overgenomen door GlaxoSmithKline. 'Dat is normaal. Om een bedrijf volledig in handen te krijgen, betaal je altijd meer. 8,5 euro per aandeel zou ook niet volstaan om Ablynx op te slorpen.'

AMBITIEUS

Ablynx wil de opbrengst van de beursgang gebruiken om nieuwe medicijnen te ontwikkelen. Het biotechbedrijf ontwikkelt zogenaamde nanobody's en haalt zijn inspiratie daarvoor bij lama's. Die dieren hebben een zeer efficient afweersysteem en de antilichamen die ze aanmaken tegen allerlei ziektes zijn veel eenvoudiger dan die van mensen. Dat heeft zo zijn voordelen.

'We kunnen heel snel zeggen of een project iets gaat worden of niet dus gaat er minder geld verloren. We spuiten een ziektekiem in bij lama's en we zetten ze terug op de wei. Zes weken later nemen we de antilichamen uit het bloed, beginnen we te sleutelen aan het toekomstige medicijn en 12 tot 18 maanden later hebben we een product dat we op dieren kunnen testen. Andere farmabedrijven hebben voor dat alles gemiddeld 2 tot 3 jaar nodig.'

Ablynx heeft momenteel al 1 product, een middel voor de behandeling van hartaandoeningen, op mensen getest. Daaruit bleek dat het medicijn niet giftig is. Vanaf volgend jaar gaat het bedrijf de doeltreffendheid ervan bij patienten evalueren. Andere onderzoeksprogramma's zijn nog niet zo ver gevorderd maar het management is ambitieus. 'We zijn niet beperkt tot 1 ziektegebied. We kunnen onze technologie op alles loslaten. Elk jaar willen we 7 a 8 nieuwe onderzoeken opstarten en voor minstens 1 middel ziekenhuisproeven opstarten', klinkt het. 'En dat vergt geld.' Als alles vlot loopt, komt het eerste Ablynx-product rond 2013 op de markt. De twee belangrijkste partners van Ablynx zijn momenteel Boehringer Ingelheim (Alzheimer) en Wyeth (reumatoide artritis).

@endpremium

Jan De Schamphelaere

jan.de.schamphelaere@tijd.be

Foto: Lieven Van Assche

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud