Ablynx int mijlpaal van 2,7 miljoen

Ablynx-topman Edwin Moses ©Jerry De Brie

Het biofarmabedrijf Ablynx heeft een tweede mijlpaalbetaling ontvangen van Wyeth Pharmaceuticals. Het gaat om een bedrag van 4 miljoen dollar (2,7 miljoen euro). Wyeth is een eerste fase II-studie gestart met een Nanobody van Ablynx, waarmee een mijlpaal werd bereikt. Dat blijkt uit een persbericht.

(tijd) - De fase II-studie heeft betrekking op meervoudige toedieningen van een Nanobody gericht tegen tumor necrose factor-alfa (TNF-alfa) bij patiënten met reumatoïde artritis.

De fase I-studie voor deze Nanobody begon in december 2008 in de Verenigde Staten. Bedoeling van Wyeth was na te gaan of het middel veilig was en goed verdragen werd. Dat bleek effectief het geval.

Ablynx sloot in november 2006 een exclusieve onderzoeks- en licentieovereenkomst met Wyeth Pharmaceuticals met een potentiële waarde van 212,5 miljoen dollar voor de succesvolle ontwikkeling en commercialisering van meerdere producten. Ablynx komt bovendien in aanmerking om royalties te ontvangen op de verkoop, wanneer een middel in de handel wordt gebracht.

Volgens Edwin Moses, gedelegeerd bestuurder en voorzitter van Ablynx, waren geneesmiddelen gericht tegen TNF-alfa in 2008 goed voor een verkoopcijfer van 16,8 miljard dollar. TNF-alfa is een belangrijk doelwit voor geneesmiddelen tegen onstekingsgemedieerde aandoeningen als reumatoïde artritis, de ziekte van Crohn, psoriasis en spondylitis.

Naast het Wyeth-programma heeft Ablynx nog twee Nanobodies in ontwikkeling, die zich beide richten tegen von Willebrand factor. Nanobodies zijn een nieuwe klasse van therapeutische proteïnen, op basis van fragmenten van enkel-domein antilichamen, voor diverse ernstige en levensbedreigende menselijke ziekten.

KL

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud