Advertentie

Akzo Nobel verhoogt dividend niet, beursgang Organon nabij

Akzo Nobel, de grootste producent van verf ter wereld, heeft in tegenstelling tot de verwachting van analisten het dividend over 2006 niet verhoogd. Zij gingen uit van de eerste verhoging in zes jaar tot 1,25 euro, maar Akzo Nobel houdt het dividend onveranderd op 1,20 euro per aandeel.

Gedelegeerd bestuurder Hans Weijers - foto epa

(betten) - Over het vierde kwartaal kwam het bedrijfsresultaat van het chemie- en farmaconcern ruim lager uit dan analisten hadden voorzien waarbij alle vier onderdelen een lager dan voorzien resultaat behaalden. Op Euronext Amsterdam opende het aandeel meer dan 3% lager.

'Wij zijn met name teleurgesteld over de performance bij Organon en Coatings' zo stelt analist Mark van der Geest van Rabo Securities. Op Euronext Amsterdam verliest Akzo Nobel rond 11.15 uur EUR 1,45 ofwel 3,1% op EUR 45,40. Eerder werd een verlies van 4,9% opgetekend, het grootste verlies sinds 18 oktober 2006.

De beursgang van Organon BioSciences zal volgens het chemie- en farmaconcern in de komende weken plaatsvinden. Het concern wil nog altijd 20-30% van de uitstaande aandelen naar Euronext Amsterdam brengen om vervolgens de activiteiten in twee tot drie jaar volledig af te splitsen.

'Ik zou verbaasd zijn als de beursgang niet voor het einde van maart zou zijn gerealiseerd', zo zei bestuursvoorzitter Hans Wijers van Akzo Nobel donderdag tijdens een persconferentie.

Een concrete verwachting voor 2007 geeft het in Arnhem gevestigde bedrijf niet. 'Akzo Nobel is goed gepositioneerd voor winstgevende groei, ondersteund door gunstige tekenen over de wereldeconomie', zo stelt het concern in een persbericht donderdag.

Akzo Nobel stelt verder de autonome groei in de activiteiten te willen versnellen en de marges in volwassen markten te willen verbeteren. Het concern zegt een 'actieve consolidator' te willen zijn op een gedisciplineerde financiele wijze.

'Wij gaan niet teveel betalen', zo zei Wijers. 'Wij willen een actieve consolidator zijn, maar wel op een gedisciplineerde wijze. Het geld brandt niet in onze zakken', zo stelde hij verder.

In het vierde kwartaal kwam het bedrijfsresultaat van Akzo Nobel voor bijzondere posten uit op EUR 249 miljoen, waar analisten geraadpleegd door Betten uitgingen van EUR 303 miljoen. De omzet lag met EUR 3.322 miljoen ook onder verwachting uit; analisten rekenden op EUR 3.389 miljoen.

'Het was een verdomd goed kwartaal', zo zei Wijers tijdens de persconferentie die erop wees dat het resultaat in het vierde kwartaal met 11% was gestegen.

De autonome omzetgroei lag op 4%. Alle vier onderdelen, Organon, Intervet, Coatings en Chemicals, behaalden een lager dan voorzien resultaat in het vierde kwartaal. De operationele marge kwam uit op 7,5%, waar de marge over geheel 2006 uitkwam op 9,5%.

Organon behaalde een autonome groei van 5% in het kwartaal, waarbij het bedrijfsresultaat verbeterde van EUR 43 miljoen tot EUR 77 miljoen dankzij lagere uitgaven aan marketing en onderzoekkosten. Analisten hadden EUR 89 miljoen voorzien.

De omzet lag met EUR 666 miljoen hoger dan de gemiddelde verwachting van EUR 653 miljoen van analisten. De omzet uit anticonceptiemiddelen steeg autonoom 23% naar EUR 180 miljoen, terwijl de omzet uit Nuvaring autonoom met 63% steeg naar EUR 64 miljoen. Remeron zag de omzet autonoom met 9% dalen naar EUR 59 miljoen.

Het concern doet geen uitspraken over de laatste stand van zaken bij de ontwikkeling van asenapine. Eind november trok Pfizer zich terug uit de samenwerking bij de ontwikkeling na tegenvallende onderzoeksgegevens.

Binnenkort ontmoet Organon de Amerikaanse Food- and Drug Administration om de onderzoeksgegevens te bespreken, zo zei Toon Wilderbeek, bestuursvoorzitter van Organon tijdens een persconferentie. Volgens hem hebben zich nogal wat geinteresseerde partijen gemeld om partner te worden bij de ontwikkeling van het middel.

Intervet, dat medicijnen voor dieren maakt, behaalde een autonome groei van 8% en verbeterde het resultaat met 9% tot EUR 50 miljoen. Analisten hadden EUR 55 miljoen verwacht. De omzet steeg naar EUR 287 miljoen, EUR 3 minder dan de verwachting van analisten. Kosten voor productlanceringen en hogere productiekosten beinvloedden volgens het concern de marges negatief.

De verfdivisie van Akzo Nobel profiteerde volgens het concern van een goed kwartaal bij het onderdeel dat verf voor auto's maakt. De marges bij de decoratieve verf lagen onder druk, met name in het detailhandelssegment. Volgens Wijers was er vooral in landen als Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk sprake van 'intense concurrentie'.

Bij verf voor industriele doeleinden en verf voor scheepvaart lagen de marges onder druk door hogere grondstofkosten.

De omzet van Coatings steeg van EUR 1.355 miljoen naar EUR 1.494 miljoen, waar analisten uitgingen van EUR 1.486 miljoen. Het bedrijfsresultaat nam toe van EUR 74 miljoen tot EUR 78 miljoen, waar analisten EUR 91 miljoen hadden voorzien.

Bij Chemie kwam de omzet met EUR 879 miljoen ruim onder de gemiddelde verwachting van EUR 947 miljoen uit. Er was voor het eerst sinds het eerste kwartaal van 2006 geen sprake van autonome omzetgroei. Het resultaat daalde van EUR 99 miljoen naar EUR 74 miljoen, als gevolg van hogere energieprijzen en opstartproblemen bij Functional Chemicals. Analisten waren uitgegaan van EUR 93 miljoen.

De opstartproblemen, van een nieuwe fabriek in Delfzijl en een uitbreiding in Zweden kostten het chemieconcern EUR 15 miljoen in het kwartaal.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud