Advertentie

AkzoNobel ziet eerste tekenen van herstel

©Herman Wouters/Hollandse Hoogte

De eerste voorzichtige tekenen van herstel zijn er op een aantal markten van AkzoNobel. De grootste verfproducent ter wereld zag in maart tekenen van stabilisatie, maar acht het te vroeg om daaruit een conclusie te trekken voor de rest van het jaar.

(belga) - Het Nederlandse AkzoNobel maakte donderdag een forse daling van de winst en omzet in het eerste kwartaal bekend door de wereldwijde recessie. De winst voor rente en belasting (ebit) kwam ruim 50 procent lager uit dan in 2008 en viel duidelijk lager uit dan analisten hadden verwacht. De omzet daalde met 13 procent naar 3,27 miljard euro.

Netto kwam AkzoNobel uit op een verlies van 7 miljoen, waar analisten hadden gerekend op een winst van 105 miljoen. 'De resultaten voor het eerste kwartaal bij alle onderdelen van de onderneming weerspiegelen de ernst van de wereldwijde recessie', aldus topman Hans Wijers.

AkzoNobel beleeft een 'zeer zwaar jaar', maar zag enkele lichtpuntjes. 'De toekomst is nog steeds onduidelijk, maar in maart waren er enkele vroege aanwijzingen dat de omstandigheden in een aantal van onze markten mogelijk aan het stabiliseren zijn', aldus Wijers.

Financieel topman Keith Nichols liet donderdagochtend weten dat in maart onder meer de verfmarkten in China en Groot-Brittannië lichte tekenen van herstel vertoonden.

Maar het is volgens hem te vroeg om iets te kunnen zeggen over het tweede kwartaal of de rest van het jaar.

Nichols benadrukte dat het concern niet rechtstreeks kon profiteren van lagere grondstofkosten. Wel helpen de eerder aangekondigde reorganisaties de kosten te drukken.

Volgens Nichols is AkzoNobel goed gepositioneerd om de problemen het hoofd te bieden. Het concern heeft onder meer zijn herfinanciering afgerond. AkzoNobel handhaaft zijn lange termijndoelen. Voor de korte termijn wil het concern geen verwachting afgeven.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud