Analisten tevreden over zuinig Omega Pharma

CEO Marc Coucke ©Jan De Meuleneir

Omega Pharma kon donderdag met zijn halfjaarcijfers de marktverwachtingen licht overtreffen. De specialist in voorschriftvrije geneesmiddelen en verzorgingsproducten plukte de vruchten van een efficiënt kostenbeleid. Analisten roemen het management voor de geleverde inspanningen.

In het eerste halfjaar werd de kostenbasis al met 20 miljoen euro verminderd. Omega Pharma mikt op 30 miljoen euro minder kosten, en zit dus mooi voor op schema. Analisten zijn erg tevreden met deze realisatie. 'Het management heeft de beloftes meer dan waargemaakt', klinkt het in koor.

Analist Jan De Kerpel van KBC Securities relativeert wel deels de euforie, door erop te wijzen dat de kostenbesparingen voor een stuk steunen op de economische crisis. Wanneer die voorbij is, zijn de lagere prijzen die Omega Pharma nu moet betalen voor bepaalde diensten niet meer realistisch. Ook de 8 procent lagere personeelskosten lijken hem moilijk houdbaar wanneer de economie opnieuw aanpikt. Anderzijds denkt De Kerpel dat een groot stuk van de kostenbesparingen wel duurzaam zijn, hetgeen hem toch zijn koersdoel doet optrekken tot 29 euro. De analist houdt zijn advies wel op 'opbouwen'.

Ook het lagere werkkapitaal kan op veel bijval van analisten rekenen. Met woordkeuzes als 'radicaal verbeterd', 'indrukwekkend' en 'sterk' steken analisten gezamenlijk een pluim op de hoed van Coucke & co.

Sjoerd Ummels van ING plaatst het aandeel op zijn kooplijst met een koersdoel van 32 euro. Bij Bank Degroof trekt analist Marc Leemans zijn advies op van 'houden' tot 'opbouwen', met een koersdoel van 29,5 euro. Philip Scholte van Rabo Securities behoudt zijn koopadvies en koersdoel van 45 euro.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud