BASF sluit ontslagen niet uit

Foto AFP ©AFP

Naar aanleiding van de aanhoudende crisis bereidt het Duitse chemieconcern BASF zijn 95.000 medewerkers wereldwijd voor op besparingen. Ontslagen zijn daarbij niet uitgesloten. "We zullen in Europa, Amerika en Azië minder efficiënte vestigingen moeten laten gaan", zegt BASF-topman Jürgen Hambrecht donderdag in een interview met de Duitse krant Die Zeit.

(belga) -  "Ik kan niet zeggen waar en hoeveel jobs verloren zullen gaan, de crisis is nog niet voorbij." Hambrecht sluit jobverlies ook in Duitsland niet uit en benadrukt dat "in deze wereldwijde onderneming onze werknemers in China even belangrijk zijn als de medewerkers in Duitsland".

Hambrecht verduidelijkt dat BASF zich wellicht moet ontdoen van minder efficiënte vestigingen, terwijl daar normaal op termijn nieuwe investeringen zouden zijn gebeurd. "Nu zijn we vestigingen eerder aan het sluiten dan gepland. Omdat BASF een wereldwijde onderneming is, kunnen we jammer genoeg niet iedereen elders in de wereld een job aanbieden."

Hambrecht sluit niet uit dat BASF de capaciteit nog verder terugschroeft. "We hopen dat de toestand stabiliseert, wanneer onze klanten hun stocks hebben opgewerkt."

Hambrecht legt in de krant uit dat werktijdverkorting geen evidentie is in de chemische industrie, omdat de installaties zeven dagen per week draaien. "Daarom zullen we misschien drastischere maatregelen moeten nemen", zegt Hambrecht.

De topman sluit bovendien ook niet uit dat de vestiging in Ludwigshafen getroffen wordt bij een herstructurering, hoewel daar een akkoord is over jobzekerheid tot 2010. Hambrecht: "Zulke overeenkomsten hebben clausules voor noodgevallen. Als zoiets zich voordoet, ga je rond de tafel zitten en probeer je samen een redelijke oplossing te vinden."In Ludwigshafen werken zowat 37.000 mensen.

Hambrecht zegt voorts trots te zijn op de flexibiliteit van de BASF-medewerkers. Hij verwijst naar Antwerpen en Ludwigshafen waar een systeem is ingevoerd waarbij medewerkers van dienst veranderen om de crisis het hoofd te bieden.

De BASF-topman bevestigt in het kranteninterview voorts dat de aandeelhouders op een dividend mogen rekenen. "We hebben beloofd dat we een dividend zouden uitbetalen zoals de voorbije jaren, zelfs in moeilijke tijden. Daaraan houden we ons. De aandeelhouders hebben trouwens enorme verliezen geleden."

Hambrecht zegt tot slot vooral protectionisme te vrezen en wijst op het belang van export om uit een crisis te geraken. Hij maakt zich sterk dat BASF beter gepositioneerd is "dan eender welk bedrijf" in een recessie, vanwege de gediversifieerde portfolio van de chemiereus.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud