Advertentie

Bayer schrapt wereldwijd 6.100 banen (update)

De Duitse farmareus Bayer gaat wereldwijd 6.100 banen schrappen na de overname van het Berlijnse laboratorium Schering. In Duitsland verdwijnen 1.500 jobs, vooral bij de administratie. Bij Bayer België sneuvelen maximum tien banen.

(belga) Met de overname van het Berlijnse laboratorium mikt Bayer wereldwijd op 700 miljoen euro aan synergievoordelen vanaf 2009. In Duitsland worden 1.500 banen geschrapt, waarvan 950 in Berlijn. De farmagroep maakt zich sterk dat er van nu tot midden 2008 geen naakte ontslagen vallen en hoopt dat de jobs zullen verdwijnen via vrijwillig vertrek en vervroegde uittreding.

In Europa verdwijnen in totaal 3.150 banen. Voorts sneuvelen er duizend jobs in de Verenigde Staten, 750 in Azië en 1.200 Zuid-Amerika en Canada. In diverse landen worden de sociale zetels van beide bedrijven gefuseerd: in West Haven (Connecticut, VS) gaat de zetel van Bayer op in die van Schering in Wayne (New Jersey). In Frankrijk doekt Bayer zijn sociale zetel in Parijs op en integreert die in die van Schering in Rijsel.

De Duitse farmareus kocht vorig jaar Schering op voor 17 miljard euro. Voor Bayer was het de grootste overname uit zijn geschiedenis. "Van bij het begin van de overname hebben we laten verstaan dat het schrappen van banen onvermijdelijk zou zijn. Deze noodzakelijke maatregels moeten op een sociaal verantwoorde manier uitgevoerd worden", zei topman Werner Wenning vrijdag.

Om de synergie tussen beide groepen zo goed mogelijk te laten werken, verdwijnen vooral jobs bij de administratie. De informatica- en productie-afdelingen worden geharmoniseerd.

De gevolgen voor België zijn miniem. Bayer België telt 1.790 werknemers en heeft vestigingen in Tielt, Antwerpen, Gent en Brussel. Door de overname komen de honderd werknemers van Schering over naar het nieuwe bedrijf, dat de naam Bayer Schering Farma krijgt. De Belgische hoofdzetel komt op termijn in Diegem, waar nu nog de gebouwen staan van Schering. Die worden afgebroken voor een nieuwe hoofdzetel. Ondertussen verhuizen de werknemers van Schering naar de huidige zetel van Bayer in de Louizalaan in Brussel.

"Er zijn geen zware expliciete gevolgen voor ons land", zegt Veerle Lenaerts van Bayer België. "Bij ons vallen er maximum tien ontslagen. Maar aangezien de overname pas op 1 april helemaal rond is, hebben we nog tijd genoeg om geschikte oplossingen te vinden voor die tien ontslagen", legt Lenaerts uit. Concrete oplossingen voor de ontslagen zijn er momenteel nog niet. Maar alle mogelijke pistes, zoals outsourcing, worden bekeken, verzekert Lenaerts. "Wellicht vallen er uiteindelijk geen tien ontslagen", benadrukt ze.

Foto Bloomberg

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud