België internationaal biofarmaceutische koploper

Vlaanderen en België bekleden wereldwijd een toppositie in de biofarmaceutische sector. In ons land zijn er per miljoen inwoners 13,5 patentaanvragen. Dat is meer dan bijvoorbeeld in de Verenigde Staten (11,8), het Verenigd Koninkrijk (7,9), Frankrijk (5,2), Japan (4,4) en Spanje (0,5), zo schrijft de Huisarts donderdag op basis van cijfers van dokter Els Vanheusden van FlandersBio.

(belga) Vlaanderen en België bekleden wereldwijd een toppositie in de biofarmaceutische sector. In ons land zijn er per miljoen inwoners 13,5 patentaanvragen. Dat is meer dan bijvoorbeeld in de Verenigde Staten (11,8), het Verenigd Koninkrijk (7,9), Frankrijk (5,2), Japan (4,4) en Spanje (0,5), zo schrijft de Huisarts donderdag op basis van cijfers van dokter Els Vanheusden van FlandersBio.

Ons land haalde in 1999 en 2000 per duizend onderzoekers 38 biofarmaceutische publicaties. Enkel Nederland (49) deed beter. Daarna volgen het Verenigd Koninkrijk (37), Frankrijk (26), Duitsland (24), de Verenigde Staten (23) en Japan (12).

Wat het aantal geneesmiddelen in ontwikkeling betreft, bekleedt België een derde plaats na het Verenigd Koninkrijk en de VS. Tussen mei 2004 en eind 2005 waren er in Europa gemiddeld 19 klinische trials per miljoen inwoners, terwijl dat aantal voor België op liefst 228 ligt. Ook hier behaalt ons land brons.

Bij gebrek aan Vlaamse cijfers verstrekt Vanheusden cijfers voor het hele land. Volgens haar zou een opsplitsing volgens de gewesten nog meer indrukwekkende cijfers voor Vlaanderen vertonen, gezien de grotere dichtheid van het biofarmaceutische onderzoek in Vlaanderen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud