Advertentie
Advertentie

Belgische chemie besteedt recordbedrag aan O&O

De Belgische chemie- en life sciences bedrijven hebben vorig jaar een recordbedrag van 2,34 miljard euro geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling. Het bedrag steeg met 20 miljoen euro tegenover 2007.

(belga) - Dat is woensdag bekend gemaakt door Essenscia, het overkoepelend orgaan voor de ondernemingen uit de chemische sector. Volgens Essenscia bewijzen de cijfers dat de overheidsinvesteringen in research van de afgelopen jaren hun nut hebben bewezen. De sector vraagt aan de volgende Vlaamse regering een extra financiële inspanning voor het innovatiebeleid.

Op 10 jaar tijd zijn volgens Essenscia de uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling quasi verdubbeld van 1,13 miljard euro in 1998 tot 2,34 miljard in 2008. De economische crisis die tijdens het laatste kwartaal van vorig jaar uitbrak had geen negatieve invloed op de constante stijging van de budgetten voor innovatie. Gedelegeerd bestuurder van Essenscia Yves Verschueren vindt dat laatste niet meer dan terecht. "Innoveren is de enige garantie op een duurzame groei van onze economie in de toekomst", verklaarde hij.

Uit een peiling van van de vakorganisatie blijkt verder dat de chemische- en life sciences sector de helft van alle private researchinvesteringen in ons land vertegenwoordigen. Qua tewerkstelling zouden 11.000 mensen actief zijn in onderzoek en ontwikkeling.

De organisatie doet een oproep naar de overheid om innovatie te blijven steunen. Maatregelen zoals de beslissing van de federale regering om via kortingen op de bedrijsvoorheffing een totale lastenverlaging voor de sector van 60 miljoen euro per jaar toe te kennen, noemt Essenscia cruciaal. Toch roept de bedrijvenkoepel ook de regionale regeringen op om haar niet in de steek te laten en in de toekomstige regeerakkoorden innovatie als prioriteit op te nemen. "Onderzoek en ontwikkeling moeten hoog op de agenda staan als we aan dit tempo vooruitgang willen blijven boeken", besloot Verschueren.

Essenscia hield haar pleidooi in de gebouwen van het Turnhoutse bedrijf Soudal dat onder andere lijm en silicones maakt voor de bouwsector. Dat bedrijf investeert momenteel 7 miljoen euro in een nieuw onderzoekscentrum dat begin 2010 klaar moet zijn. Op korte termijn zal de nieuwe infrastructuur 5 extra arbeidsplaatsen opleveren, maar dat aantal kan nog aangroeien. Soudal is een belangrijkse speler in de chemische sector met ongeveer 1.100 werknemers wereldwijd, waarvan er 750 werken op de hoofdzetel in Turnhout.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud