Beursplannen Elbion krijgen vorm

Het Duits-Belgische biotechnologiebedrijf Elbion, met hoofdzetel in Leuven, wil via een beursgang minstens 50 miljoen euro ophalen. Dat schrijft De Tijd. De operatie zal naar alle verwachting nog voor de zomer plaatsvinden en volgt op de succesvolle beursgang van kraakbeenhersteller Tigenix. Dat eveneens Leuvense biotechbedrijf haalde vorige week 46 miljoen euro op via de uitgifte van nieuwe aandelen.

(tijd) Als Elbion zijn plannen doorzet, tekent het bedrijf voor de grootste beursintroductie van een biotechbedrijf op Euronext Brussel. Het Belgische record blijft echter op naam staan van Innogenetics, dat in 1996 90 miljoen dollar (toen goed voor 113 miljoen euro) ophaalde door de verkoop van bestaande en nieuwe aandelen op de groeibeurs Easdaq.

Volgens onze informatie heeft Elbion de uitvoering van de beursplannen aan Deutsche Bank toevertrouwd, maar zullen er ook Belgische banken betrokken worden. De operatie zal in ieder geval in Brussel plaatsvinden, maar het is niet uitgesloten dat Elbion ook een tweede notering op een andere beurs krijgt.

Elbion ontstond eind vorig jaar door de fusie van het Leuvense 4AZA en het Duitse Elbion. Het hoofdkantoor staat in Leuven, maar heeft een grote onderzoeksafdeling in Duitsland. De top van het bedrijf bestaat hoofdzakelijk uit het Duitse management van het voormalige Elbion AG. Bernd Kastler leidt het bedrijf. 4AZA is een spin-off van de KULeuven, terwijl Elbion zijn wortels heeft in de farmadivisie van het Duitse chemiebedrijf Degussa.

De beursgang zou de eerste kapitaaloperatie worden voor het fusiebedrijf, dat bijna 100 werknemers telt. Elbion AG sloot medio 2005 een succesvolle financieringsronde af. Het haalde 35 miljoen euro op bij een reeks internationale durfkapitaalfondsen. 4AZA werd gefinancierd door Capricorn en Gemma Frisius Fund KULeuven (Fortis Private Equity en KBC Private Equity).

Elbion is gespecialiseerd in neurologie en immunologie en heeft verscheidene beloftevolle molecules ontdekt. De Amerikaanse farmareus Wyeth tekende een contract om te participeren in een medicijn tegen schizofrenie, dat Elbion tot 84,5 miljoen euro kan opleveren. Elbion vulde zijn pijplijn onlangs op door de overname van een experimenteel medicijn tegen alcoholverslaving.

MS/DA

foto www

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud