Bulgaarse sodafabriek Solvay vergroot productiecapaciteit

Solvay Sodi, de joint venture van chemiegroep Solvay voor de productie van soda (natriumcarbonaat) in Bulgarije, heeft de jaarlijkse productiecapaciteit van zijn fabriek in Devnya verhoogd van 1,2 miljoen naar 1,5 miljoen ton.

(tijd) Het bedrijf wil zo inspelen op de groeiprojecten van zijn klanten in de Balkan, het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS) en het Midden-Ooten. Dat meldt Solvay vrijdag in een persbericht.

De verhoging van de productiecapaciteit is een onderdeel van een investeringsprogramma van ongeveer 100 miljoen Bulgaarse Lev (50 miljoen euro) over drie jaar. Het project voorziet onder meer in de installatie van een nieuwe productielijn voor soda met hoge dichtheid dat bestemd is voor de glasindustrie. Die nieuwe productielijn zal in de loop van 2008 in gebruik worden genomen. Onlangs besloot Solvay Sodi ook zo'n 70 miljoen euro te investeren in de upgrade van de elektriciteitscentrale van de fabriek met een hoogtechnologische generator. De aangepaste centrale zou ook in 2008 in gebruik worden genomen.

Solvay heeft een belang van 75 procent in de Solvay Sodi-fabriek, die tien jaar geleden werd geprivatiseerd. De overige 25 procent is in handen van het Turkse Sisecam, een fabrikant van glas en chemische producten.

Pieter Suy pieter.suy@tijd.be

foto reporters

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud