Advertentie

Chemiebedrijven verdacht van kartelvorming

Foto Photonews ©Photo News

De Europese Commissie verdenkt Akzo Nobel, Arkema en enkele andere chemische bedrijven van illegale prijsafspraken, meer bepaald over de prijzen voor stabilisatoren op basis van tin of geëpoxideerde sojaolie.

(belga) - Dat heeft het dagelijks bestuur van de Europese Unie maandag bevestigd.

De Commissie vermoedt dat de bedrijven onderling afspraken hebben gemaakt. Stabilisatoren op basis van tin of geëpoxideerde sojaolie worden toegevoegd aan pvc-producten om ze hittebestendig te maken of andere specifieke eigenschappen te geven.

De Commissie heeft de betrokken bedrijven op de hoogte gebracht van haar bevindingen. Zij hebben nu twee maanden tijd om te reageren.

Zoals gewoonlijk gaf de Commissie de namen van de ondernemingen niet prijs. Het Franse Arkema en het Nederlandse Akzo Nobel hebben zelf bevestigd dat ze geviseerd worden.

De procedure vloeit voort uit een onderzoek naar de chemische sector dat in 2003 werd gelanceerd. De Commissie hield toen onaangekondigde inspecties bij veertien bedrijven, onder meer in België.

Bedrijven die schuldig worden bevonden aan kartelafspraken, riskeren boetes tot tien procent van hun omzet. Akzo Nobel en Arkema werden eerder al eens veroordeeld wegens prijsafspraken.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud