Advertentie

Devgen vergroot nettoverlies in 2006 tot 9,5 mln euro

Het Gentse biotechnologiebedrijf Devgen heeft in 2006 een nettoverlies geleden van 9,5 miljoen euro. Dat is een forse toename tegenover 2005, toen het nettoverlies 3,5 miljoen euro bedroeg. De kaspositie bedroeg eind vorig jaar 23,8 miljoen euro. De cijfers liggen in de lijn der verwachtingen.

(tijd) Het verlies liep op door de stijgende kosten voor onderzoek en ontwikkeling. Die kosten stegen met 30 procent tot 14,8 miljoen euro door het aantrekken van extra onderzoekspersoneel, de versnelling van de veldproeven voor nematiciden (stoffen zoals pesticiden maar dan specifiek gericht op de vernietiging van nematoden, wormpjes die plantenwortels aantasten), en de preklinische studies in het kader van het onderzoek naar geneesmiddelen voor onder andere reumatoide artritis.

De omzet van Devgen zakte in 2006 met 15 procent tot 9,3 miljoen. Ook dat was geen verrassing, want in 2005 werd de omzet met 2,5 miljoen euro opgesmukt door de vervroegde beƫindiging van een contract met FMC.

De divisie gewasbescherming boekte 8,9 miljoen omzet. Hiervoor werkt Devgen samen met grote zaadproducenten zoals Monsanto voor de ontwikkeling van genetisch gemanipuleerde landbouwgewassen die beschermd zijn tegen bijvoorbeeld bladluizen en kevers. Voor rijst wil Devgen op eigen houtje een plaagbestendige rijstvariant ontwikkelen zodat het, indien het project slaagt, met een groter deel van de winst kan gaan lopen. Devegen is op zoek naar een partner om de rijstmarkt in India te betreden.

Het bedrijf puurde bovendien 0,45 miljoen euro omzet uit medicijnontwikkeling. De nematiciden leveren momenteel nog geen omzet op. Devgen heeft wel al 120 veldproeven in Europa achter de rug voor bijvoorbeeld suikerbieten, wortelen en tomaten. Buiten Europa spitst het zich toe op de bananenteelt. De proeven in 2006 waren succesvol en in 2007 zullen nog een aantal regulatoire proeven uitgevoerd worden vooralleer het dossier ter goedkeuring voor te leggen aan de bevoegde instanties.

De kaspositie van Devgen daalde in de loop van 2006 van 34,9 miljoen euro tot 23,8 miljoen euro. Analist Christophe Van Vaeck van KBc Securities rekende op een cijfer tussen 22 a 24 miljoen euro. In februari haalde Devgen nog eens 31 miljoen euro extra kapitaal op via een private plaatsing.

Jan De Schamphelaere

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud