Devgen ziet nettoverlies oplopen

©Lieven Van Assche

Het agrobiotechbedrijf Devgen heeft over het eerste kwartaal van 2008 een nettoverlies geleden van 6,2 miljoen euro. Dat is meer dan het dubbele van het verlies van 2,5 miljoen euro in de eerste drie maanden van 2007, zo blijkt uit een persbericht. Devgen benadrukt dat de verdere uitbouw van zijn agrostrategie volgens plan verloopt.

De bedrijfskasstroom (ebitda) bedroeg -5,8 miljoen euro tegen -2,4 miljoen euro een jaar eerder. De verslechtering is te wijten aan lagere inkomsten en hogere kosten. Zo bedroegen de uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling 4,8 miljoen euro tegen 3,6 miljoen euro een jaar eerder. Devgen versnelde de investeringen in zijn nematicideprogramma en investeerde ook meer in de ontwikkeling van nieuwe hybride gewassen. Ook de andere kosten, onder meer voor verkopen, marketing en distributie, algemene kosten en administratie, liepen op, van 0,8 tot 2,1 miljoen euro.

Het bedrijfsverlies steeg van 2,7 tot 6,4 miljoen euro en het nettoverlies liep op van 2,5 tot 6,2 miljoen euro.

Op het einde van het eerste kwartaal had Devgen 40,7 miljoen euro in kas tegen 43,8 miljoen euro eind 2007.

Zaden

'De stijgende interesse omtrent de wereldwijde behoefte aan rijst, graan en eetbare oliën sterkt Devgen in zijn overtuiging dat de strategische vooruitzichten voor de traits- en zaadindustrie positief zijn. Naast een verwachte productiestijging voor deze gewassen is er ook nood aan zaadvariëteiten die hogere opbrengsten genereren als antwoord op de toegenomen vraag', aldus het persbericht.

Wat de zaadbusiness betreft heeft Devgen het managementteam van Devgen India vervolledigd. Het veldproductieseizoen voor hybride rijst-, sorghum- en parelgierstzaden voor verkoop in 2008 werd met succes afgerond. In maart werd een nieuwe zaadverwerkingsinstallatie met bijkomende opslagruimte in gebruik genomen. Devgen brengt nu 21 hybride zaadproducten op de Indiase markt onder de merknamen Frontline en Mahalaxmi. Devgen denkt met deze business een verkoopcijfer van 5 tot 6 miljoen euro te halen.

Devgen kijkt ook al naar het volgende seizoen. 'Het bedrijf bereidt zich voor op een agressieve groei met zijn huidige productgamma en via marktintroducties van nieuwe superieure sorghum-, parelgierst-, rijst- en zonnebloemhybriden in 2009', aldus het persbericht.

Over vooruitgang in het nematicidedossier berichtte Devgen pas een week geleden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud