Doorbraak in aids-onderzoek

Dozen met as van overleden HIV-patiënten in Thailand. De dozen wachten om opgehaald te worden door familieleden ©AFP

Tests hebben uitgewezen dat een nieuw hiv-vaccin veilig en effectief -weliswaar in beperkte mate - is ter preventie van een besmetting met hiv. Dat meldt het farmaceutische bedrijf Sanofi Aventis.

(belga) - De voorbije zes jaar werd het hiv-vaccin getest in Thailand bij meer dan 16.000 volwassenen. Een combinatie van de primo- en herhalingsvaccinatie leidde tot een vermindering van het aantal hiv-besmettingen met 31,2 procent.

"Hoewel het om een bescheiden reductie gaat van het risico op hiv-besmetting is het toch statistisch significant", zegt Michel DeWilde van Sanofi Pasteur in een persbericht.

Eerste concrete bewijs

"Dit is het eerste concrete bewijs, sinds de ontdekking van het virus in 1983, dat een hiv-vaccin uiteindelijk haalbaar is. Verdere inspanningen zijn nodig om een vaccin te ontwikkelen en te testen dat geschikt is om het officieel te laten erkennen en wereldwijd te gebruiken."

Sanofi Pasteur zegt dat het verder wil investeren in publiek-private samenwerkingen om "verder te bouwen op deze zeer belangrijke mijlpaal". Het Thaise ministerie van Volksgezondheid stond in voor de uitvoering van de tests. Er was een team van Thaise en Amerikaanse onderzoekers bij betrokken. De Amerikaanse regering financierde de tests. De officiële sponsor was de generaal-majoor-arts van het Amerikaanse leger via de "Medical Materiel Development Activity" van het leger.

Sanofi Pasteur ontwikkelde het zogeheten primovaccin. Het farmaceutische bedrijf VaxGen produceerde het herhalingsvaccin.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud