Farma levert schatkist meer op dan kostprijs terugbetaling medicijnen

©Photo News

De Belgische geneesmiddelensector brengt de Belgische schatkist meer op via sociale bijdragen en taksen dan dat de terugbetaling van de geneesmiddelen kost. De afgelopen tien jaar was er een overschot van 10 tot 140 miljoen euro.

(belga) - Dat blijkt uit de recentste Farmafacts, het jaarlijkse socio-economische rapport van pharma.be, de koepelorganisatie van de Belgische farmasector.

Pharma.be zet het belang van de geneesmiddelensector voor de Belgische economie in de verf. Zo heeft de sector, die in België 29.000 mensen tewerkstelt, in 2008 1,9 miljard euro geïnvesteerd in R&D (Research & Development). Die investeringen zijn volgens de sectororganisatie van cruciaal belang voor de economische relance en concurrentiekracht van ons land. Uit het rapport blijkt ook dat de sector goed is voor 10,6 procent van de totale Belgische export.

Wat de discussie over het geneesmiddelenbudget betreft wijst pharma.be erop dat "politieke keuzes moeten uitgaan van het volledige kosten- en batenplaatje". "De sector draagt meer bij aan de Belgische Staat dan dat de terugbetaling van geneesmiddelen kost: het batig saldo bedraagt tussen 10 en 140 miljoen euro per jaar in de laatste tien jaar. Een troef die ons land in de toekomst moet uitspelen", luidt het.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud