'Farmabedrijven hanteren dumpingprijzen in ziekenhuizen'

Farmaceutische bedrijven verkopen geneesmiddelen aan ziekenhuizen tegen dumpingprijzen, zo meldt De Morgen maandag. Dat leidt tot een geldstroom vanuit de ziekteverzekering naar de ziekenhuizen.

(belga) Het Riziv betaalt de ziekenhuismedicijnen immers terug op basis van de echte prijs, niet op basis van de dumpingprijs, die soms tot 70 procent lager ligt.

Niet alleen de ziekenhuizen, ook de farmaceutische bedrijven doen, ondanks de lage prijs, een goede zaak. De stilaan lonende inspanningen van het huisartsenkorps om mensen goedkopere generische geneesmiddelen voor te schrijven, worden door deze praktijken immers teniet gedaan.

"Patiënten die een goedkoop geneesmiddel gebruiken, worden in het ziekenhuis vaak opnieuw op een duurder merkgeneesmiddel geplaatst", zegt dokter Jos De Smedt, bestuurslid van de Vlaamse huisartsenorganisatie Domus Medica. "Dat zorgt achteraf geregeld voor vergissingen. Bovendien zien huisartsen er tegen op om hun patiënten vervolgens nog eens te overtuigen om weer over te stappen naar generische geneesmiddelen."

foto www

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud