Advertentie

Galapagos en GSK breiden artrosealliantie uit

©Thomas De Boever

Galapagos en GlaxoSmithKline (GSK) breiden hun samenwerking in de zoektocht naar een medicijn tegen artrose nogmaals uit. Galapagos ontvangt daarvoor 2 miljoen euro cash.

(tijd) - De samenwerking tussen Galapagos en GSK dateert van juni 2006 en is sindsdien al twee keer uitgebreid. Galapagos neemt voor een tiental projecten het pre-klinisch en klinisch onderzoek tot fase 2a voor zijn rekening in ruil voor vooraf- en mijlpaalbetalingen en royalties. Als alles naar verwachting verloopt zal Galapagos op het einde van de rit 188 miljoen euro inkomsten ontvangen hebben. Nu staat de teller op 17,9 miljoen euro.

Het gezamenlijk onderzoeksprogramma wordt deze keer met twee zogeheten targets uitgebreid. Targets of doeleiwitten zijn eiwitten die aan de basis liggen van een bepaalde ziekte. Galapagos zoekt naar moleculen die inwerken op die specifieke eiwitten.

Galapagos ontvangt voor deze laatste uitbreiding enkel een cashinjectie van 2 miljoen euro maar maakt geen aanspraak op latere betalingen of royalties op producten die uit deze twee nieuwe programma's komen.

Galapagos hoopt nog tegen eind dit jaar een kandidaat-geneesmiddel (middel dat klaar is om op mensen getest te worden) tegen artrose klaar te hebben. Dat zal opnieuw een pak inkomsten in de lade brengen.

Artrose, ook wel osteoartritis of slijtage-reuma genoemd, is de meest voorkomende vorm van artritis, een aandoening van de gewrichten die meestal op gaat treden vanaf 45-jarige leeftijd. Er zijn tot op heden geen medicijnen beschikbaar om artrose te voorkomen of het ziekteverloop af te remmen. Verwacht wordt dat met de vergrijzing van de bevolking, het aantal artrosepatienten zal toenemen.


Jan De Schamphelaere

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud