Galapagos geslaagd voor eerste test op mensen

Topman Onno van de Stolpe ©Thomas De Boever

Galapagos heeft zijn eerste klinische studie met succes afgerond. Het is een eerste stap in de richting van miljoeneninkomsten. Het biotechbedrijf bewees met een test op gezonde vrijwilligers dat zijn potentieel reumamedicijn, met codenaam GLPG0259, veilig is en geen onoverkomelijke bijwerkingen heeft.

(tijd) - Succes van deze studie was zeker niet gegarandeerd. Galapagos hanteert namelijk een volledig nieuwe aanpak voor de behandeling van reuma en dan zijn onaangename verrassingen niet uitgesloten. Wat is er zo nieuw aan de aanpak? Het bedrijf ontdekte een nieuw eiwit dat mogelijk aan de basis ligt van de ziekte en ontwikkelde op basis daarvan een molecule die inwerkt op dat bepaalde eiwit.

Een belangrijke vaststelling is dat het middel geen cardiovasculaire bijwerkingen heeft. Belangrijk omdat andere reumamedicijnen, die momenteel in ontwikkeling zijn, bijvoorbeeld wel last hebben van verhoogde bloeddruk. Ook opmerkelijk is dat één dosering per dag zou moeten volstaan. Het concurrerende Pfizer-middel moet twee keer per dag toegediend worden.

60 miljoen euro

Maar nu moet Galapagos natuurlijk ook nog bewijzen dat het middel ook effectief werkt bij reumapatiënten. Dat gebeurt in een fase 2a-studie, waar ook de optimale dosering bepaald wordt. Die test start normaal gezien in 2010. De voorbereidingen lopen al volop. Eerst gaat Galapgos nog extra veiligheidstesten op vrijwilligers uitvoeren. De volledige fase 1-studie zou dan eind 2009 rond zijn.

Als ook de fase 2a-studie succesvol is, ontvangt Galapagos mogelijk 60 miljoen euro van Johnson & Johnson. J&J heeft namelijk een exclusieve optie om een licentie te nemen op het kandidaat-medicijn. Dat kost J&J in eerste instantie 60 miljoen euro maar Galapagos heeft daarna nog zicht op 776 miljoen euro succesbetalingen en zelfs op royalties (van meer dan 10 procent) als het middel op de markt komt.

Jan De Schamphelaere

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud